Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αναγκαία η τεχνική συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα τον Μάιο

Το δεδομένο είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λήγει στις 20 Αυγούστου και η τελική δόση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τότε, ούτε δευτερόλεπτο μετά, όπως μεταφέρθηκε μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 



Είναι σαφές ότι αυτός ο στόχος διαμορφώνει ένα σφικτό χρονολόγιο: η πολιτική συμφωνία πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και η τεχνική συμφωνία (SLA) για την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, το ίδιο και η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Τότε, τον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο του Φόρουμ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα δημοσιονομικά στοιχεία, για προχωρήσει μετά η συζήτηση για το χρέος. Για τότε προσδιορίζεται και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η 4η αξιολόγηση προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας. Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θεωρούν πως πήγε καλά η αποστολή στην Αθήνα και πιστεύουν ότι υπάρχει καλή δέσμευση από την πλευρά των ελληνικών αρχών.

Για το αν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου 1 χρόνο νωρίτερα, από το 2019, θα υπάρχει απόφαση επίσης τον Μάιο αφού πρώτα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά και γι αυτό το μέτωπο είναι αναγκαία τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017 και αυτό θα συμβεί τον Μάιο.

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία η άποψη που μεταφέρθηκε είναι ότι  η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία. Η τρέχουσα τροχιά είναι θετική, αν η Ελλάδα την διατηρήσει και το μαξιλάρι ρευστότητας θα είναι επαρκές ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται.

Για την 3η αξιολόγηση εκτιμάται ότι καθώς ο ESM περιμένει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, κάτι που υπολογίζεται να γίνει περί τα μέσα Απριλίου, μετά θα εκταμιευθούν τα 5,7 δισ. ευρώ.  Τον Απρίλιο προσδιορίστηκε το επόμενο 1 δισ. ευρώ της 2ης υποδόσης.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώνεται. Βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων ωστόσο ορισμένες συμφωνίες, όπως αυτή της ΔΕΠΑ, δεν θα έχουν κλείσει πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, σε ερωτήματα για το αν θα αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, πηγές κοντά στις Βρυξέλλες σημείωσαν ότι πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος

Κλίμα προόδου στις συζητήσεις για το χρέος, μεταφέρθηκε από το περιθώριο του φόρουμ. Μάλιστα με το ΔΝΤ έχουν γίνει πιο λεπτομερείς συζητήσεις για μια σημαντική πτυχή του πακέτου μέτρων για το χρέος: το μηχανισμό αυτόματης σύνδεσης της αναδόμησης του χρέους με την ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το εν λόγω "καλιμπράρισμα" θα έρθει στο τέλος του προγράμματος, ενώ το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα προτιμήσει να πάει νωρίτερα, παρά αργότερα στο δ.σ. του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com