Προσδοκίες μονιμοποίησης καλλιεργεί στους συμβασιούχους η κυβέρνηση με την τροπολογία που πέρασε την Τετάρτη από τη Βουλή και όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση έχει προεκλογικό χρώμα. Η τροπολογία διευκολύνει τις προσλήψεις συμβασιούχων καθώς καταργεί την τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων και τον περιορισμό του 24μηνου, κάτι που αντικρούει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία «για τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το ανώτατο χρονικό διάστημα εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης, ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα».
Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ανανέωσης συμβάσεων και καταργούνται οι προβλέψεις του διατάγματος Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004) που απαγόρευε τις διαδοχικές συμβάσεις μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, εφόσον μεταξύ των συμβάσεων αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.
Οι συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας απαγορεύεται να υπερβαίνουν τους 24 μήνες σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης, είτε συνάπτονται κατ' εφαρμογήν του προηγούμενου άρθρου είτε συνάπτονται κατ' εφαρμογήν άλλων διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα σε ό,τι αφορά την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.
Χαρακτήριζαν την ρύθμιση προεκλογική και κατηγορούσαν την κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους και δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, πάντως, απαντά ότι δεν καταστρατηγείται το 24μηνο, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαία την τροπολογία καθώς θεωρεί ότι και οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που εκπροσώπησε την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή αντέτεινε ότι η τροπολογία αφορά ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο «έχει να κάνει με την επιλογή μας εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσουμε με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ».
Όπως είπε, ο κ. Πολάκης, «πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί».
Ακόμη τόνισε ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα», συμπλήρωσε.