Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΕΦΕΤ: Συμβουλές προστασίας από παραπλανητικές μεθόδους για τη φέτα

Βασικές πληροφορίες για τη φέτα, τον «εθνικό διατροφικό θησαυρό», υπενθυμίζει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης.



Όπως σημειώνει, στην ισχύουσα νομοθεσία, η «ΦΕΤΑ» («FETA») αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου. Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό της φέτας, απαγορεύεται η παρασκευή «ΦΕΤΑΣ» («FETA») από άλλο είδος γάλακτος, εκτός από τα συγκεκριμένα, ενώ το χρησιμοποιούμενο γίδινο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% κατά βάρος. Η φέτα έχει χρώμα λευκό, σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, με ή χωρίς οπές, συμπαγή σύσταση χωρίς επιδερμίδα και διατίθεται σε διάφορες διαστάσεις και βάρη. Απαγορεύεται η προσθήκη συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και την άλμη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι συνήθεις τρόποι νοθείας της φέτας για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι η ανάμιξη του γάλακτος με αγελαδινό ή η υπέρβαση της αναλογίας του μίγματος πρόβειου και γίδινου γάλακτος πάνω από την αναλογία του 30% κατά βάρος. Η νοθεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα μόνο μέσω εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ οργανοληπτικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά της φέτας από άλλα παρόμοια λευκά μαλακά τυριά άλμης.

Ο Φορέας επισημαίνει ότι η επισήμανση της φέτας που κυκλοφορεί σε συσκευασμένη μορφή με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενδείξεις συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης, αλλά και του ίδιου του προϊόντος. «Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να συγχέει τα προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία  "Λευκό τυρί" με τη φέτα, διότι παράγονται από άλλα είδη γάλακτος (π.χ. αγελαδινό) ή Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (ποσοστό γίδινου μεγαλύτερο από 30%)» τονίζει.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι κάθε συσκευασία με τυρί «ΦΕΤΑ» θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις:

«ΦΕΤΑ» («FETA»).
Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Τυρί.
Επωνυμία και έδρα του παραγωγού-συσκευαστή.
Βάρος του περιεχομένου σε κιλά ή γραμμάρια (καθαρό βάρος και στραγγισμένο βάρος εφόσον περιέχεται σε άλμη).
ΦΕ-Αύξων αριθμός μέσου συσκευασίας-Ημερομηνία παραγωγής.
Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Μέγιστη υγρασία (ως 56%).
Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (από 43%).
Τις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης υπό ψύξη (συνήθως 2°- 4° C).
Πίνακα διατροφικής δήλωσης.
Επιπλέον, σε κάθε συσκευασία με τυρί «ΦΕΤΑ» είναι υποχρεωτική η σήμανση Πιστοποίησης του οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη μέσω των επιλογών τους, ώστε να αναδεικνύονται και να προστατεύονται ποιοτικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα και να περιορίζονται τα φαινόμενα νοθείας με τους ελέγχους των συναρμόδιων αρχών» αναφέρει ο ΕΦΕΤ. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com