Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ενόχληση στις Βρυξέλλες για το 11% στον κατώτατο μισθό – Πιέσεις στο EWG για τις τράπεζες

Ένα ακόμη μέτωπο, αυτό της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και της κατάργησης του υποκατώτατου, προστίθεται σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαπραγματευτικό "παζλ" αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.



Θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να τοποθετηθούν για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν xώρα στην Αθήνα τόσο οι εκπρόσωποι των Θεσμών όσο και η ελληνική πλευρά. Και αναμένεται, για πρώτη φορά, η "γνώμη" των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την κατάσταση….

Στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει μεν ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα της αύξησης του κατώτατου, καθώς συνιστά εσωτερική υπόθεση. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει ήδη εκφράσει/μεταφέρει την ενόχλησή της για την ελληνική απόφαση. Και τούτο καθώς είχε απευθύνει εκ των προτέρων σύσταση η αύξηση να είναι τέτοια που να μην επηρεάζει την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ωστόσο το εν λόγω ζήτημα μεταφέρεται σήμερα σε ένα άλλο πολιτικό "τερέν", αυτό των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πλέον, η απόφαση είναι πολιτική και κεντρικό διακύβευμα παραμένει το κατά πόσο θα εκδοθεί αργότερα (στις 11 Μαρτίου και αφού μεσολαβήσει ένα ακόμα Euroworking Group στις 28 Φεβρουαρίου), το πακέτο των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. Ο λόγος για μία απόφαση που έχει ειδική σημασία όχι μόνο για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και για την προσπάθεια διασφάλισης της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Το θέμα του κατώτατου από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει μία αρνητική έκθεση της Κομισιόν ούτε κάποιο "βέτο" στο Eurogroup, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Όμως θυμίζουν ότι η αξιολόγηση είναι συνολική και η απόφαση ακόμη δεν είναι δεδομένη...

Πολλά μέτωπα – αβέβαιη η δόση
Καθώς λοιπόν τα μέτωπα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα είναι πολλά, αυτή τη στιγμή το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Άλλωστε αυτό διαφάνηκε και από την κοινή δήλωση των Θεσμών κατά την αναχώρησή τους από την Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και από την ξεχωριστή δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα ανακοινώσει και αυτό τον Φεβρουάριο τη δική του έκθεση.

Το θέμα λοιπόν του κατώτατου μισθού προστίθεται στα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, των αναδρομικών, των εκκρεμών προαπαιτούμενων (συνδέονται με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού, της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, της λειτουργίας των 120 τοπικών μονάδων υγείας  κλπ) και του πολιτικού ζητήματος το οποίο παραμένει –ειδικά για τον γερμανικό άξονα- αναφορικά με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να κληθεί εκ νέου -όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα- να προχωρήσει στο κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων θεμάτων, με πρώτη προθεσμία την 15η Φεβρουαρίου. Έως τότε οι θεσμοί θέλουν να έχουν στα χέρια τους απτά στοιχεία προόδου και συγκεκριμένα "κείμενα", ειδικά για το νόμο Κατσέλη και για τα σχέδια απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο επίκεντρο οι Τράπεζες
Το θέμα των τραπεζών άλλωστε παραμένει το πλέον "κομβικό" στην παρούσα αξιολόγηση και για τους θεσμούς αλλά και το EWG. H πρόοδος λοιπόν φέρεται ότι θα κρίνει την… παρτίδα (σ.σ. κυβερνητική πηγή μάλιστα προανήγγειλε την αποστολή policy paper για το θέμα του Ν Κατσέλη μέσα σε αυτήν την εβδομάδα).

Ζητείται ουσιαστικά από τους θεσμούς όχι πρόταση αλλά νομοσχέδιο για την διάδοχη κατάσταση έως τα μέσα του μήνα, με στόχο αυτό να τεθεί σε διαβούλευση και να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή…

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόταση δεσμεύθηκε ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι θα στείλει τις επόμενες εβδομάδες για τα "κόκκινα" δάνεια (πρόταση ΤΧΣ αλλά και σχέδιο παράλληλης ενεργοποίησης της πρότασης της ΤτΕ).

Μετά τις 15/2 οι θεσμοί θέλουν να προβούν σε εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις και για τις τράπεζες αλλά και για τα άλλα θέματα. Στόχος να κλείσουν μέτωπα στην "λίστα" της αξιολόγησης και έτσι να γίνει εφικτή μία θετική έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου (η οποία θα τεθεί επί τάπητος μία μέρα αργότερα σε νέο EWG).

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τα πεδία της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει και τη έκθεση για τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα. Θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο "βαρίδι" στην τελική πολιτική απόφαση του Eurogroup του Μαρτίου.

Για αυτό και η "σύσταση", όπως φέρεται να μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους θεσμούς στην ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι "πρέπει να επιταχύνει". Έγινε σαφές ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει.

Ο ΦΠΑ
Αρμόδιες πηγές φέρνουν ως παράδειγμα τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η κυβέρνηση πρέπει να "περάσει" πολιτικά την απόφασή της στο Eurogroup (σ.σ εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από την γερμανική Βουλή που συνδέεται με βάση την απόφαση του προηγούμενου καλοκαιριού με τις παρεμβάσεις στο χρέος).

Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί μία "αιτιολογία", αλλά για να "περάσει" το θέμα "ομαλά" στο Eurogroup του Μαρτίου – αναφέρουν - πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει "διαπιστευτήρια". Δηλαδή, "αν σέρνονται και άλλα θέματα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα", εξηγούν.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συζητηθεί και η έξοδος της χώρας στις αγορές αλλά και τα επόμενα βήματα για την κάλυψη ακόμη 4,5 δισ. ευρώ αναγκών του ελληνικού δημοσίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com