Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Στα ύψη η εισπραξιμότητα των φόρων

Ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών πραγματοποίησε κατά το πρώτο 11μηνο του 2019 η εισπραξιμότητα των πιο σημαντικών για τα φορολογικά έσοδα φόρων.



 Η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία μετά τις πολιτικές εξελίξεις στα μέσα του 2019, αλλά και η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των βεβαιωμένων φόρων που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους.

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας, η οποία καλλιεργεί την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική υπεραπόδοση της οικονομίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής αποκλιμάκωσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αριθμοί
Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων είναι αποκαλυπτικά της συνεχούς βελτίωσης του κλίματος στις τάξεις των φορολογούμενων. Στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019:

- η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φορολογικών επιβαρύνσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε στο 80,90%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών

- η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ίδιο 11μηνο στο 74,27%, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ευρώ. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει το 2019 την υψηλότερη εισπραξιμότητα από την θέσπισή του το 2014

- η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ διαμορφώθηκε στο 11μηνο στο 83,35%

- η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου σε 68,64%

- σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η εισπραξιμότητα στο ίδιο 11μηνο διαμορφώθηκε σε 88,95% που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 5ετίας.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι αμέσως μόλις πιστοποιηθεί μόνιμη επίτευξη δημοσιονομικού χώρου φέτος θα γίνει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ δεδομένη θεωρείται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8% (ήδη μειώθηκε μεσοσταθμικά 22% το 2019).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com