Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Τα σενάρια για το κόστος των αναδρομικών

Σε εφιαλτικά επίπεδα, περίπου 26,5 δισ. ευρώ, θα ανέλθει για το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ η αποδοχή από το ΣτΕ των προσφυγών των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών αποδοχών, υποστήριξαν χθες οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ στην πιλοτική δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. 



Μόνο για το 11μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Το επίμαχο θέμα των διεκδικούμενων αναδρομικών και των σχετικών περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, καθώς και της κατάργησης από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα - επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας), συζητήθηκε χθες μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Κατά την πολύωρη συνεδρίαση δόθηκε «μάχη» νομικών επιχειρημάτων ανάμεσα στους δικηγόρους του ΕΦΚΑ και του ελληνικού Δημοσίου και τους δικηγόρους συνταξιουχικών σωματείων.

Η σχετική πιλοτική δίκη έγινε έπειτα από αίτημα του ΕΦΚΑ, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 παρεμφερείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές και έχουν εκδοθεί σωρεία αντικρουόμενων και αντιφατικών αποφάσεων. Η απόφαση αναμένεται μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Όπως υποστήριξαν χθες οι δικηγόροι συνταξιουχικών σωματείων, οι περικοπές του 2012 αποτελούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.λπ.

Επίσης, απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων όσο και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. «Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα» προσέθεσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη. Ακόμα, οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών ανέρχεται στα 26,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι δισ. ευρώ.

«Μονόδρομος»

Ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξαν ότι είχε δικαίωμα (ο ΕΦΚΑ) να ζητήσει πρότυπη - πιλοτική δίκη, επειδή ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Επίσης, υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, και καταλαμβάνει τον χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι κι εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, μόνο για το 11μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση αγγίζει τα τέσσερα δισ. ευρώ. Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

*  Από 1/1/2013 έως 9/6/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ

* Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και

* Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com