Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

"Οριζόντια" ρήτρα μη απόλυσης για πληττόμενες επιχειρήσεις υπηρεσιών που εντάσσονται στη "Συν-Εργασία"

Δεν θα μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο όποιες επιχειρήσεις κλάδων των υπηρεσιών ωφελούνται από το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα εντάσσονται στο μηχανισμό της "Συν-Εργασίας”, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση αναφέρει πως οι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τριτογενούς τομέα εφόσον πάνω από το 50% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων τους παρήχθη στο γ΄τρίμηνο του 2019 που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 ή 31 Δεκεμβρίου 2020 (σ.σ. η 2η προθεσμία αφορά τον κλάδο των αερομεταφορών) εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό "Συν-Εργασία", να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020. Μάλιστα, σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους παρήχθη μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2019. Συνεπώς για τις επιχειρήσεις αυτές, προβλέπεται, για 3 μήνες (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) ελάφρυνση κατά 2/3 του μη μισθολογικού κόστους τους καθώς καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές (περίπου 23,5% έναντι συνόλου 39,5%-40,5%).

Παράλληλα, όμως, οι επιχειρήσεις αυτές, εφόσον είχαν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι, μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους, για το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουλίου και 15ης Οκτωβρίου, στο μηχανισμό της "Συν-Εργασίας” και, έτσι, το κράτος να καλύψει το 60% της απώλειας του μισθού των εργαζομένων τους και το 100% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών που αντιστοιχούν στην απώλεια αυτή. Όποια επιχείρηση πληροί τα παραπάνω κριτήρια και εντάξει εργαζομένους της στη "Συν-Εργασία”, δεν θα μπορεί τους απολύσει για όσο διάστημα διαρκεί η ένταξή τους στον εν λόγω μηχανισμό, αλλά μπορεί να απολύσει άλλους εργαζομένους τους που δεν εντάσσονται σ' αυτόν, εκτός αν δεσμεύεται από προθεσμίες που σχετίζονται με λήξη αναστολών συμβάσεων του περασμένου μήνα.

Με την Υπουργική Απόφαση Βρούτση, όμως, προβλέπεται μία νέα, "οριζόντια” ρήτρα μη απόλυσης ειδικά για τις επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα με πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους να παρήχθη τον Ιούλιο -Σεπτέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, όποια επιχείρηση ανήκει στην παραπάνω κατηγορία (σ.σ. τριτογενούς τομέα με πάνω από 50% κ.λπ.) και όχι μόνο κάνει χρήση του μέτρου της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά εντάξει και εργαζόμενους της στη "Συν-Εργασία” δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενο της (και όχι μόνο όσους ενταχθούν στη "Συν-Εργασία”) για όσο διάστημα κάνει χρήση και των 2 μέτρων (δηλαδή και της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και της ένταξης στη "Συν-Εργασία”) δεν θα μπορεί να απολύσει τους εργαζομένους που είχε προσλάβει έως και την 30ή Ιουνίου και όχι μόνο εκείνους που ενέταξε στη "Συν-Εργασία”.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, για παράδειγμα, μία επιχείρηση της εν λόγω κατηγορίας που εντάσσει στον μηχανισμό "Συν-Εργασία” 10 από τους 20 εργαζομένους της για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως και την 15η Οκτωβρίου και παράλληλα επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές της, δεν μπορεί να απολύσει κανένα από τους 20 εργαζόμενους έως και την 15η Οκτωβρίου.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις αυτές (σ.σ. που ανήκουν στον τριτογενή τομέα με πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους στο γ΄τρίμηνο του 2019 και εντάσσονται στη "Συν-Εργασία”), προβλέπεται επιδότηση και των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον μισθό που προκύπτει μετά τη μείωση έως 50%. Για παράδειγμα, έστω μια επιχείρηση της εξεταζόμενης κατηγορίας εντάσσει ένα εργαζόμενο της με ονομαστικό μικτό μισθό 2000 ευρώ στη "Συν-Εργασία”, για το διάστημα 1 Ιουλίου -15 Οκτωβρίου, αφού τον μείωσε προσωρινά στα 1500 ευρώ. Το κράτος θα επιδοτήσει όχι το 100% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών του μισθού που κόπηκε (δηλαδή των 500 ευρώ) αλλά και το 100% των εργοδοτικών (όχι των εργατικών) εισφορών του νέου μισθού (δηλαδή των 1500 ευρώ) για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, για το α΄15θημερο του Οκτωβρίου, δεν θα προβλέπεται κάλυψη των εργοδοτικών μισθών επί του νέου μισθού (δηλαδή επί των 1500 ευρώ). Συνεπώς πρέπει να καταβληθούν όχι μόνο οι εργατικές αλλά και οι εργοδοτικές εισφορές.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με την ίδια Υπουργική Απόφαση, προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:

* Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αποστέλλει στον e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019.

* Οι προαναφεθερθείσες επιχειρήσεις-εργοδότες καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 έως 30.09.2020 το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.

* Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τριτογενούς τομέα με το 50% του ετήσιου τζίρου στο γ΄τρίμηνο του 2019 που θα ενταχθούν στη "Συν-Εργασία” καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών που εντάσσονται στο Μηχανισμό "Συν-Εργασία” και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης. Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.07.2020 έως 15.10.2020:

- το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου (χρόνο απασχόλησης στην επιχείρηση και χρόνο ένταξης στο μηχανισμό "Συν-Εργασία”),

- το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μηχανισμό "Συν-Εργασία” και δεν απασχολούνται.

Οι λεπτομέρειες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν για τις εργοδοτικές εισφορές
Οι επιχειρήσεις που μπορούν να επιδοτηθούν στο 100% για τις εργοδοτικές εισφορές τους (εφόσον πάνω από το 50% των ακαθαρίστων εσόδων τους ετησίως παρήχθη στο γ' τρίμηνο του 2019) στους ακόλουθους 31 κλάδους:

- Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, με εξαίρεση το Χονδρικό εμπόριο καπνού

- Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων και Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων

- Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

- Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, με εξαίρεση τις Μεταφορές μέσω αγωγών

- Πλωτές μεταφορές

- Αεροπορικές μεταφορές

- Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

- Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, με εξαίρεση τις Ταχυδρομικές δραστηριότητες με υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας (ΚΑΔ 53.10) και τις Υπηρεσίες κατ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery) 

- Καταλύματα

- Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες 

- Εκδοτικές δραστηριότητες

- Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις

- Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

- Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

- Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων· δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης

- Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις

- Διαφήμιση και έρευνα αγοράς

- Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

- Κτηνιατρικές δραστηριότητες

- Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης

- Δραστηριότητες απασχόλησης

- Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

- Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας

- Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους

- Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις

- Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση

- Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

- Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on- line) σύνδεση και τις Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απευθείας (on-line) σύνδεση Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

- Δραστηριότητες οργανώσεων, με εξαίρεση τις Δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις Δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων

- Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης

- Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών
 
website counter
friend finderplentyoffish.com