Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Σε κλοιό επιτήρησης όλοι οι τουριστικοί προορισμοί - Τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Σε στενό κλοιό επιτήρησης μπαίνουν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να εξετάζονται από την επιτροπή λοιμωξιολόγων σε καθημερινή βάση. 

Μετά τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο, και η Μύκονος και η Χαλκιδική μπαίνουν από την Παρασκευή σε "lockdown", με απαγόρευση εκδηλώσεων μεταξύ άλλων και υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. 

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για το επιδημιολογικό φορτίο στις παραπάνω περιοχές, ενώ η ανησυχία μεγάλωνε από τις περιπτώσεις φορέων που ανιχνεύτηκαν κατά την επιστροφή τους από διακοπές. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δύο συγκεκριμένοι προορισμοί παρακολουθούνταν στενά, ειδικά μετά τα όσα έρχονταν στο φως της δημοσιότητας για πάρτι σε βίλες, μεγάλο συνωστισμό σε παραλίες και beach bar, συναυλίες όπου δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και πολλά άλλα. Όλα αυτά παρά τις συνεχείς συστάσεις και τα μέτρα για τον περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Όπως λένε οι πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν μέτρα και για άλλους προορισμούς, όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά, μετά και η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εσωτερική μετάδοση.

Συνεχίζεται η επέλαση των κρουσμάτων
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 217 κρούσματα του νέου ιού, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Από αυτά τα 195 είναι εγχώρια και 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των βαριά ασθενούντων, με 28 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  89 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Οι αντιδράσεις από τα "lockdown"
Για μεγάλες απώλειες στις τοπικές οικονομίες κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες στους παραπάνω τουριστικούς προορισμούς, ενώ σύμφωνα με φορείς από τον ξενοδοχειακό χώρο ακυρώνονται και οι λίγες κρατήσεις τουριστών που υπήρχαν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Χαλκιδική, με την ένωση των ξενοδόχων σε δελτίο τύπου να αναφέρει πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν, όμως παράλληλα χρειάζεται η στήριξη των επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες οικονομικές απώλειες.

"Ο τουρισμός της Χαλκιδικής εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με ευλάβεια κάθε υποδεικνυόμενο υγειονομικό μέτρο, αφού η τύχη αυτού του καλοκαιριού είναι στα χέρια των ειδικών και μόνον αυτών.  Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε αυτό και η συνεργασία μας με τις αρμόδιες αρχές είναι δεδομένη  για την  πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων. Η υγεία όλων είναι πάνω απ' όλα. Ακόμη κι αν αυτό  μεταφράζεται σε μεγάλα  οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες" ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. "Για αυτό και είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη σχεδιασμού ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές που μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς "lockdown", μέχρι να υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση της επιστήμης στην πανδημία.  Είναι στοίχημα επιβίωσης του νομού μας καθώς η οικονομία του εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και εδώ θα μετρηθεί η ευθύνη όλων".

"Από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid. Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η Πολιτεία αποφάσισε μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική. Κατόπιν και σημερινής επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων. Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης" τόνιζε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς. 

Σημειώνεται πως  από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου και για τουλάχιστον 10 ημέρες, έως τις 31 του μήνα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com