Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΦΠΑ 23%

Στροφή των γονιών στη «μαύρη» αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων, «άνθηση» της παραοικονομίας και λουκέτα σε φροντιστήρια, θα είναι οι... παράπλευρες απώλειες της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων.



Το κόστος πλέον για τους περισσότερους γονείς δεν είναι διαχειρίσιμο, ενώ μονόδρομος φαίνεται να είναι για τα μικρά φροντιστήρια η... μετεγκατάστασή τους στα σπίτια των μαθητών! Έτσι, σε κάθε γειτονιά που ζουν οικογένειες με μαθητές γυμνασίου - λυκείου θα λειτουργεί και ένα «κρυφό σχολειό»: με τον τρόπο αυτό οι γονείς μειώνουν τη δαπάνη και τα φροντιστήρια περιορίζουν τα κόστη, αλλά το κράτος θα χάσει έσοδα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος «με την υπαγωγή στο καθεστώς του ΦΠΑ απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον με ΦΠΑ 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας κ. Κώστας Αμπατζίδης υπογραμμίζει ότι η επιβολή του ΦΠΑ στα δίδακτρα θα αποτελέσει πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. «Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει μια βασική δαπάνη, αυτή της υποστηρικτής διδασκαλίας, ως δαπάνη πολυτελείας», τονίζει.
Τα φροντιστήρια μετατρέπονται σε... κρυφά σχολειά

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας κ. Απόστολος Τζακόπουλος σημειώνει ότι η παραοικονομία στον κλάδο αφήνεται ανενόχλητη και «ανθεί». Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑνΕΠ) της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ, από τα οποία 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές, που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ μετατρέπονται σε αδήλωτες αμοιβές, τις οποίες λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, (σε ποσοστό 15%-20%).

Πιέσεις
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Φροντιστηρίων, τα τελευταία χρόνια πιέζονται από την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις διδάκτρων κατά περίπου 40% σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξή της, ενώ οι ειδικές συμφωνίες για κοινωνικούς λόγους, με γονείς μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20%-30%.

Παράλληλα, καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση, καθώς τα ιδιαίτερα μαθήματα με απόδειξη και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές. Περίπου 140.000 μαθητές πανελλαδικά, το 70% εκείνων της Γ’ Λυκείου, το 55% της Β’ και το 20%-25% της Α’, υπολογίζεται ότι πηγαίνουν φροντιστήριο, ενώ περίπου επτά στους δέκα μαθητές της τρίτης δημοτικού έως τρίτης γυμνασίου παρακολουθούν μαθήματα σε κέντρα ξένων γλωσσών. Επιπλέον, από στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ), στη χώρα λειτουργούν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 510.000 μαθητές και διδάσκουν 21.000 καθηγητές.

«Φόρος πολυτελείας» στις ξένες γλώσσες

Πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους, δηλώνουν πλέον έτοιμοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους

Φόρος ...πολυτελείας, από 0% στο 23%, προβλέπεται και για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία πλέον απειλούνται με οριστικό λουκέτο. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους, δηλώνουν πλέον έτοιμοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς αφενός αδυνατούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ και αφετέρου δεν μπορούν να προσθέσουν τον φόρο στα δίδακτρα, καθώς οι γονείς δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), «οι γονείς προσφεύγουν στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση όχι γιατί τους περισσεύουν χρήματα, αλλά διότι το δημόσιο σχολείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των μαθητών». Αντί λοιπόν η πολιτεία -αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος- «να ζητήσει συγγνώμη από την κοινωνία για τις αδυναμίες της δημόσιας εκπαίδευσης, αντί να ευχαριστήσει τους γονείς που από το υστέρημά τους προσφέρουν στα παιδιά τους το απολύτως απαραίτητο για τη ζωή εφόδιο της ξένης γλώσσας, τους τιμωρεί επιβαρύνοντας με ΦΠΑ 23% τα δίδακτρα».

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για αδικαιολόγητες και καταστροφικές αποφάσεις που δεν πλήττουν μόνο τα ΚΞΓ αλλά «πλήττουν κυρίως τη φτωχή οικογένεια που δεν έχει άλλη λύση από το να πληρώνει από την τσέπη της για τη μόρφωση των παιδιών της». Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ΚΞΓ ρωτούν την κυβέρνηση «γιατί δεν επιβλήθηκε ΦΠΑ και στα ιδιωτικά σχολεία όπου κατά τεκμήριο φοιτούν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών; Ή στα κολέγια, στα ΙΕΚ, στα Κέντρα δια βίου μάθησης όπου οι φοιτώντες καταβάλλουν πολλαπλάσια δίδακτρα;».

Ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι δεν διεκδικεί να επιβληθεί και σε αυτούς ΦΠΑ. Αντίθετα, τονίζουν ότι «όλες οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να απαλλάσσονται από πρόσθετα βάρη. Διότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση αποτελούν επένδυση και όχι έξοδα για κατανάλωση ή για υπηρεσίες πολυτελείας».

Αναφορικά με το επιχείρημα της «παραπαιδείας», ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «οι γονείς επιλέγουν τα ΚΞΓ γιατί αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη και προσιτή λύση για την ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών τους. Όταν κάποτε η Δημόσια εκπαίδευση σταθεί στο ύψος της αποστολής της, τα ΚΞΓ με τη σημερινή μορφή τους δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να πληρώνει για υπηρεσίες που δεν χρειάζεται».

Τα φροντιστήρια στην Ελλάδα

• 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα

• 20.000 καθηγητές απασχολούνται εκτός σχολείων

• 140.000 μαθητές υπολογίζεται ότι πηγαίνουν στα φροντιστήρια

• 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ελλάδα

• 510 .000 μαθητές μαθαίνουν κάποια γλώσσα

• 21.000 καθηγητές ξένων γλωσσών έχουν δουλειά


 
website counter
friend finderplentyoffish.com