Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΔΕΙΑΣΕΙ» Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Με... ΑΣΕΠ η απόκτηση ειδικότητας από γιατρούς

Νέο σύστημα για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, ώστε να «αδειάσει» η λίστα αναμονής χιλιάδων γιατρών που περιμένουν σήμερα ακόμη και πέντε χρόνια, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει... ΑΣΕΠ για τους γιατρούς που επιθυμούν να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και περιλαμβάνει ένα μεταβατικό διάστημα -εξαετίας- κατά το οποίο θα ισχύει μεικτό σύστημα για την επιλογή των ειδικευόμενων. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εκπαίδευσης στις ειδικότητες θα καταλαμβάνονται παράλληλα βάσει της (παλιάς) λίστας και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στόχος του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος απόκτησης ειδικότητας, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Με την καθιέρωση δε εξετάσεων, οι νέοι επιστήμονες και μάλιστα τα «δυνατά» μυαλά δεν θα έχουν κανένα λόγο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα παραμένουν στον τόπο τους.

Το διπλό σύστημα θα ξεκινά με μία ποσόστωση για την κάλυψη των θέσεων εκπαίδευσης κατά 20% από τις εξετάσεις και κατά 80% από τη λίστα, στο πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Σταδιακά η ποσόστωση θα αυξάνεται υπέρ των εξετάσεων, ώστε στην εξαετία να έχει καταργηθεί η λίστα.

Κανένας αιφνιδιασμός
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κουρουμπλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους από τον χώρο των Επιστημών Υγείας.

Στη συνάντηση, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, παρευρέθησαν κοσμήτορες και πρόεδροι Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ), όπως επίσης και οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Νικήτας Κακλαμάνης.

Στη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματική απειλή απαιτείται συνέγερση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανησυχούν, αγωνιούν και αναζητούν - μέσα από την ανατροπή του εφησυχασμού και της παραίτησης- έναν δρόμο που ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει, πρέπει να τον κατασκευάσουμε, όπως έλεγε ο Ανίβας».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να συμβάλει από τη δική του πλευρά, σε μία κοινή ανθρωπιστική προσπάθεια, με στόχο ένα ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας. «Κανείς μας δεν θα υποκύψει στη θεωρία της σκοπιμότητας και του μινωταυρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για κοινή επιτροπή
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας πρότεινε -μεταξύ άλλων- τη σύσταση Κοινής Επιτροπής των δύο υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Αποφασίστηκε επίσης η αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο -όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας- των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα. Και συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας χάρτης, ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκαν ως ζωτικής σημασίας όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Νέο πλαίσιο ζητούν και οι ιατρικοί φορείς

Προτάσεις από τον ΙΣΑ για την παραγωγή ειδικοτήτων που ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες

«Να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο και να ισχύσει και στη χώρα μας ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να σταματήσουν οι νέοι γιατροί, να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας, όλα αυτά τα χρόνια, να δημιουργήσει τον υγειονομικό χάρτη -κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του ΙΣΑ- και να συνδέσει την παραγωγή ιατρικού δυναμικού με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις, για την παραγωγή ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που δημιουργούν διαφοροποιημένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν τον ιατρικό τουρισμό, ο οποίος έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Εχουμε τους καλυτέρους γιατρούς
«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για ένα σύστημα που θα εξασφαλίσει την καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους γιατρούς μας, καθώς έχουμε από το υψηλότερο και καλύτερα καταρτισμένο ιατρικό δυναμικό. Παράλληλα όμως πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι μας να μη χρειάζεται να ξενιτευτούν, για να επιβιώσουν επαγγελματικά, αλλά να μπορούν να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας», κατέληξε ο Γ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκου «τα ζητούμενα για τον νέο επιστήμονα είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να λειτουργήσει έξω από τα γραφειοκρατικά καθεστώτα που στραγγαλίζουν και αναγκάζουν στη διαφυγή από το περιβάλλον που ζούμε, σε άλλα περιβάλλοντα που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ειδικοτήτων, ο κ. Βλασταράκος είπε ότι νομοσχέδια τα οποία είχαν εκπονηθεί παλαιότερα και υπό διαφορετικές συνθήκες, με πληθώρα ιατρών στις αναμονές για τις περισσότερες ειδικότητες, δεν νοείται να προχωρούν χωρίς συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και μάλιστα ελλείψει επικαιροποιημένου χάρτη υγείας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com