Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Φτάνει και πιάνει δουλειά τη Δευτέρα η τρόικα

Εμπλοκή πριν από έλευση της τρόικας στην Αθήνα, αναβάλλει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το νωρίτερο τη Δευτέρα, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άτυπες επαφές μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να... «φύγουν» από το τραπέζι τουλάχιστον τα «εύκολα» ζητήματα και να επικεντρωθούν οι συζητήσεις στα μεγάλα «αγκάθια» για τη σύνταξη του νέου Μνημονίου, που πολλοί ευελπιστούν ότι θα έχουν ευοδωθεί έως τις 11 Αυγούστου, αν και κάποιοι άλλοι το θεωρούν ως μικρό θαύμα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.



Πάντως στην περίπτωση που δεν θα συνταχθεί το νέο πρόγραμμα έως τα μέσα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να βρεθεί άλλη χρηματοδοτική φόρμουλα προκειμένου η χώρα να μη μείνει ξεκρέμαστη. Τις τελευταίες ώρες υπήρξε συζήτηση για νέο δάνειο - γέφυρα ύψους τουλάχιστον 5 δισ., ενδεχόμενο πάντως που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους ούτε την Αθήνα, ούτε τις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι απλός. Για να δοθεί τέτοιο δάνειο απαιτείται η λήψη νέων μέτρων, στη λογική των προηγούμενων προαπαιτούμενων, πράγμα που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να προκρίνει καμία από τις δύο πλευρές.

Το αίτημα στο ΔΝΤ
Χθες το βράδυ εστάλει από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο το αίτημα προς το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει την τελευταία στιγμή. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είναι ικανή να σημάνει και την... κάθοδο της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα, που στιγμιαία είχε φανεί να αναβάλλεται.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει άλλο απρόοπτο θα ξεκινήσουν εντατικές επαφές από τη Δευτέρα, με απώτερο στόχο να κλείσει το νέο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν.

Η υποβολή του αιτήματος κρίθηκε αναγκαία για να μην καθυστερήσουν άλλο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν αποφασίζει κάθοδο στην Αθήνα αν δεν υπάρξει επίσημο, χωριστό, αίτημα του υπουργείου Οικονομικών προς το Ταμείο. Έκανε επίσης σαφές ότι ακόμη δεν έχει αποφανθεί για το αν επιθυμεί να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι ούτε και οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ESM) ήρθαν χθες στην Αθήνα, όπως αναμενόταν. Πηγές από την Ε.Ε. ανέφεραν ότι είναι άσκοπο να έρθουν σε δόσεις, αλλά θα έρθουν όλοι μαζί, όταν επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Η συμφωνία της 12η Ιουλίου που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να υποβάλει αίτημα προς το ΔΝΤ για υποστήριξη και χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2016. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση αφορά σε πρόγραμμα που θα λήγει στο τέλος Ιουνίου του 2018.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι πλέον είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν «βγαίνει», αφού οι Ευρωπαίοι με βάση αυτά που έχουν πει θέλουν να συμμετέχουν με ένα ποσό μέσω του ESM που υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ. που έχει τεθεί.

Πάντως το μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Αθήνα, είναι η απαίτηση του ΔΝΤ να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε στοιχεία υπηρεσιών και υπουργείων, κάτι που σημαίνει επί τόπου παρουσία τόσο των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου, όσο και των επικεφαλής, κάτι που η Αθήνα προσπαθεί να... ξορκίσει, αλλά όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα το αποφύγει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι υπουργοί δεν θέλουν να συναντήσουν την τρόικα, ενώ κάποιοι δεν επιθυμούν την «εισβολή» στα υπουργεία.

Τσίπρας - Ολάντ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ είχε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γάλλος Πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Και οι δύο επιβεβαίωσαν τη σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο.

Είναι προφανές ότι συζητήθηκε η εμπλοκή με την τρόικα και οι λύσεις που έπρεπε να αναζητηθούν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com