Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

"Καπέλο" 44,4% στα εμπορικά σήματα

Με "καπέλο" έως 44,4% στα τέλη υπέρ του Δημοσίου για την παράταση προστασίας του εμπορικού σήματος, συνοδεύεται η εναρμόνιση με τρία χρόνια καθυστέρηση της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2436 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εμπορικά σήματα.



Με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 25/1/2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00, το κόστος για το τέλος κατάθεσης σήματος αυξάνεται κατά 37%, από τα 110 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 150 ευρώ, ενώ η παράταση προστασίας του σήματος που σήμερα κοστίζει 90 ευρώ θα πάει στα 130 ευρώ (αύξηση 44,4%).

Ακόμη και η ηλεκτρονική κατάθεση κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Με βάση τον τιμοκατάλογο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, η κατάθεση σήματος που υποβάλλεται ηλεκτρονικά θα κοστίζει 120 ευρώ (σ.σ. δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόνοια στο παρελθόν), ενώ στα 100 ευρώ θα είναι η ηλεκτρονική παράταση προστασίας σήματος. Ωστόσο μειώθηκε το τέλος από 150 ευρώ στα 110 ευρώ για την κατάθεση σήματος από μετατροπή σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνούς καταχώρισης ή από διαίρεση ενώ καταργούνται τα τέλη για εγγραφή αλλαγής επωνυμίας, έδρας, διεύθυνσης και νομικής μορφής που σήμερα κοστίζουν 50 ευρώ.

Κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που εναρμονίζεται στο εθνικό δίκαιο είναι ο εκσυγχρονισμός του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σημάτων της Δ/νσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, ώστε να μειωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο εθνικό και το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση και η προστασία σημάτων προς όφελος της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μία από τις βασικές αλλαγές είναι η δυνατότητα για κατοχύρωση νέων, "μη παραδοσιακών" μορφών σημάτων, όπως σήματα μοτίβου ή τρισδιάστατα, ολογραφικά και ηχητικά σήματα ή σήματα κίνησης, και η θεσμοθέτηση των σημάτων πιστοποίησης, που λειτουργούν ως σήματα ποιότητας και διακρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πιστοποιούνται από τον δικαιούχο του σήματος, όσον αφορά το υλικό, τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών, την ποιότητα, την ακρίβεια ή άλλα χαρακτηριστικά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com