Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τίτλοι τέλους για Τσίπρα- Καμμένο αλλά με ψήφο εμπιστοσύνης και από βουλευτές των ΑΝΕΛ

Η τετραετής συγκατοίκηση του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα, έληξε μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι αποχωρεί από την Κυβέρνηση. 



Ο Αλέξης Τσίπρας "σήκωσε" το γάντι και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής, καθώς επιθυμεί, όπως είπε, καθαρές λύσεις.

Η ψήφος εμπιστοσύνης πάντως, που μέχρι και σήμερα θεωρείτο casus belli μεταξύ των δύο εταίρων (γιατί θα αποκάλυπτε ότι ο πρόεδρος Πάνος είναι γυμνός από βουλευτές), σήμερα καθόλου δεν αντιμετωπίστηκε έτσι από τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Αντιθέτως, ο Π. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης με βαριά καρδιά και μόνον λόγω των εξελίξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία που αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης , διευκολύνοντας τον κ. Τσίπρα να βρει τους 151 βουλευτές.

Τσίπρας ζητεί 151

Από πλευράς του, καθαρή εντολή από την Βουλή για την εξάντληση της θητείας της Κυβέρνησης είπε ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια διαδικασία που θα ξεκινήσει κοινοβουλευτικά την Τρίτη και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί ( μετά από πρόταση του Ν. Βούτση) την Τετάρτη, με την ψηφοφορία επί της πρότασης του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ζήτημα άμεσων εκλογικών εξελίξεων δεν τίθεται, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το δίλημμα για τον ίδιο είναι:

Ή παίρνει την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής ( δηλαδή 151 ψήφους) ή θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων , ( Συμφωνία Πρεσπών, φιλοκοινωνικά νομοσχέδια, Συνταγματική Αναθεώρηση κλπ) σε πρόωρες εκλογές ( φωτογραφίζοντας τον Μάιο, οπότε και θα στηθούν άλλες τρεις κάλπες: ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές).

Με αντάρτες των ΑΝΕΛ

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως "έκλεισε" το μάτι στην παραμονή στελεχών των ΑΝΕΛ στο υπουργικό συμβούλιο, εντείνοντας τα σενάρια ότι έχει ήδη βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών "διαρρηγνύοντας" την Κ.Ο του μέχρι σήμερα συγκυβερνήτη του, Π. Καμμένου.

"Έκανα δεκτή την παραίτηση του Π. Καμμένου όπως θα κάνω και όποια άλλη τυχόν μου υποβληθεί" είπε, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποπέμψει ο ίδιος από τους υπουργικούς θώκους που βρίσκονται, στελέχη των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος, έχει ήδη λάβει το μήνυμα των βουλευτών και στελεχών του ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν συντεταγμένα σε έξοδο από την Κυβέρνηση.

Εξ' ού και δήλωσε ότι οι μόνοι βέβαιοι για καταψήφιση της πρόταση Τσίπρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο ίδιος, ο Γ. Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Οι βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο είναι οι : Καμμένος, Κουντουρά, Κόλλια - Τσαρουχά, Μαυραγάνης, Μ Χρυσοβελώνη και Βασίλης Κόκκαλης.

Τον Πάνο Καμμένο θα ακολουθήσει σε απόχωρήσή του από την Κυβέρνηση η κ. Τσαρουχά και σύμφωνα με δήλωσή του και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης ( ο οποίος ωστόσο δεν είναι βουλευτής).

Ποιοι θα δώσουν σε Τσίπρα ψήφο εμπιστοσύνης

Σύμφωνα πάντως με την κοινοβουλευτική αριθμητική, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα κερδίσει έστω και οριακά την απόλυτη πλειοψηφία που επιθυμεί κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

"Κλειδί" εξάλλου είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ( ακόμη και τινές όπως ο Ζουράρις που δεν είναι σύμφωνοι με τις Πρέσπες).

Βάσει των αριθμών , ο Α. Τσίπρας διαθέτει:

145 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ +Κ. Παπακώστα 146 + Ζουράρι, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλο, Κόκκαλή 150 + Σπ. Δανέλλη ( Ποτάμι) = 151

Ανασχηματισμός

Ανοιχτό είναι το θέμα του εάν, τι είδους και πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Α. Τσίπρας προκειμένου να "πληρωθούν" τα κενά που θ αφήσουν οι ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τις επόμενες ημέρες για αντικαταστάσεις αφού Κόλλια- Μαυραγάνης είναι υφυπουργοί και δεδομένου ότι ανακοινώθηκε ήδη ο διάδοχος του Πάνου Καμμένου και νέος υπουργός ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com