Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Πενταετές ομόλογο: Από τι θα κριθεί η επιτυχία της έκδοσης

Την ανάγκη επιστροφής της χώρας στις αγορές μετά από απουσία σχεδόν ενός έτους, ικανοποιεί η επιχειρούμενη (εκτός απροόπτου για σήμερα) έκδοση πενταετούς ομολόγου. Το Δημόσιο στην λιτή ανακοίνωση προς το ΧΑ αναφέρθηκε απλά σε έκδοση στο "κοντινό μέλλον" αλλά οι πληροφορίες συγκλίνουν σε μία κίνηση που θα ξεδιπλωθεί άμεσα.



Η κίνηση επικυρώθηκε νομικά χθες το βράδυ με την έκδοση σε ΦΕΚ της απόφασης Χουλιαράκη για την πρόθεση έκδοσης 5ετούς, η οποία  εξουσιοδοτεί τον ΟΔΔΗΧ και παραπέμπει  σε  νεότερη απόφαση με την οποία το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι "θα ορίσουμε το ποσό της έκδοσης, το επιτόκιο, τις ημερομηνίες έκδοσης και λήξης και την τιμή διάθεσης των Ομολόγων, όπως αυτά θα προκύψουν από το βιβλίο προσφορών".

Οι ανάδοχοι αναφέρονται στην ανακοίνωση προς το ΧΑ. Η  Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley, και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024 (δηλαδή διάρκειας λίγο μεγαλύτερης των 5 ετών).

Οι πληροφορίες όπως μεταδίδονταν εγκαίρως από το Capital.gr κάνουν λόγο για μία έκδοση περιορισμένου ποσού από 2 δισ. ευρώ έως 2,5-3 δις ευρώ, ενώ η απόδοσή του εκτιμάται ανάμεσα στο 3,5% με 3,75%.

Η κίνηση και οι κίνδυνοι

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την συγκυρία των επιτυχών εκδόσεων σε Ιταλία και Ισπανία για να επιστρέψει στις αγορές. Ο λόγος για μία κίνηση που θεωρείται από αναλυτές απολύτως αναγκαία (για να υπάρξει ένα "διάλειμμα" στην πολύμηνη απουσία της χώρας από τις αγορές).

Λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 (4,625%), ένα σημείο σύγκρισης το οποίο αναμένεται να επιχειρήσει να "αναδείξει" επικοινωνιακά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στις αγορές με μία ελεγχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου (αντί για 10ετές που ήταν στα αρχικά σενάρια με στόχο την διαμόρφωση καμπύλης αποδόσεων) μικρής αξίας.  Και παρ όλα αυτά το εύρος απόδοσης της τάξης του 3,5%-3,75% που επιδιώκεται είναι κατά μία μονάδα και πάνω υψηλότερο από αυτό του 10ετούς της Ιταλίας. 

Εξηγούν ότι η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί και από την μελλοντική πορεία των αποδόσεων, η οποία συνδέεται και με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης και με την υπόλοιπη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Δηλαδή θα πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει μία επανάληψη της αύξησης των αποδόσεων που σημειώθηκε με την έκδοση του 2017 και οδήγησαν σε ζημίες στους επενδυτές.

Η κυβέρνηση σε μοχλό στήριξης επιχειρεί να ανάγει το πολύ μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων λόγω του ESM αλλά και των repos που "μαζεύει" από το ευρύτερο δημόσιο (σ.σ. ένα θέμα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά εκ νέου χθες). Επιχειρεί επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες εκδόσεις από τις τράπεζες.

Χθες πάντως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ανέκοψε την πτωτική πορεία στην απόδοσή του. Την Παρασκευή έκλεισε στο 3,024% και χθες το βράδυ βρέθηκε στο 3,18%.

Πάντως, όπως σημείωνε το Capital.gr, πρόθεση του "εκδότη" είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος να γίνει "με όρους αγοράς", ήτοι με αποδόσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της δευτερογενούς αγοράς, η οποία έχει "παγιδευτεί" στο παρελθόν με εκδόσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών..

Δηλαδή, δεν θα επιχειρηθεί να πιεστεί η αγορά για επιτόκια χαμηλότερα εκείνων που η ίδια η αγορά θα θεωρήσει ικανοποιητικά και τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές του country risk, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com