Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ενόχληση Θεσμών για 120 δόσεις-παροχές

Η έντονη δημοσιότητα που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία και τις εφορίες φέρεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση των θεσμών. Το θέμα της διατήρησης της "κουλτούρας πληρωμών" είναι το ζητούμενο, μία παράμετρος άλλωστε την οποία έχουν ήδη "μεταφέρει" στην ελληνική πλευρά.



Την εν λόγω δέσμευση, όμως, για τη διατήρηση της "κουλτούρας πληρωμών" μέσω του αποκλεισμού των κακοπληρωτών, την επαναλαμβάνει διαρκώς στις τοποθετήσεις του και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, παράσχοντας ανάλογες διαβεβαιώσεις. Προαναγγέλλει επίσης κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

Ενώ όμως οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ αφορούν κυρίως τις φορολογικές οφειλές και ο ορίζοντας κατάθεσης της σχετικής ρύθμισης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί (αν και προαναγγέλλεται ότι θα γίνει άμεσα), στο πεδίο των οφειλών προς τα ταμεία η ρύθμιση είναι έτοιμη.

H αρμόδια υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία άμεσα. Στόχος, είπε, είναι να ψηφιστεί ίσως και εντός του Απριλίου.

Οι Θεσμοί δεν έχουν προς το παρόν κάνει ξεκάθαρη τη θέση τους για την εν λόγω ρύθμιση. Υπάρχει επίσης η γενικότερη αίσθηση ανησυχίας για παροχές ή για αναστροφή των συμφωνηθέντων.

Πάντως, το πρώτο βήμα από πλευράς "δεσμεύσεων" της Αθήνας, είναι η κατάθεση την επόμενη εβδομάδα των 2 πακέτων εκθέσεων για την ασκούμενη πολιτική. Ο λόγος για την έκθεση μεταρρυθμίσεων και το νέο πρόγραμμα σταθερότητας που απαιτεί η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Παράλληλα ετοιμάζονται οι θέσεις των κρατών – μελών για την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του πακέτου των 973 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χθες από την Ουάσιγκτον τόνισε ότι "τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα". Αλλά έκανε σαφές ότι η χώρα "δεν έχει φθάσει στο τέλος του δρόμου". Ειδικότερα, υποστήριξε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Επίσης ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι "εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευτεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι".

Η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει προγραμματίσει ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα στελέχη του Ταμείου.

Ο ΥΠΟΙΚ έχει ταχθεί υπέρ της μερικής αποπληρωμής του δανείου μέσα από το μαξιλάρι υπερπλεονασμάτων των 11 δισ ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα κάνει επαφές με στόχο την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com