Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Δημόσιο: Χωρίς περιορισμούς προσλήψεις, μεταθέσεις και άδειες μέχρι τις εκλογές

Χωρίς περιορισμούς θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις, οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις -και γενικότερα οι υπηρεσιακές μεταβολές- των δημοσίων υπαλλήλων για το 5μηνο μεταξύ της 26ης Απριλίου και της 1ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν τις τριπλές εκλογές (Δήμων, Περιφερειών, Ευρωκοινοβουλίου) και τέσσερις μήνες μέχρι την τοποθέτηση των νέων Δημάρχων.



Ωστόσο,  στο ίδιο διάστημα, δεν θα προωθούνται  νέα αιτήματα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών.  Παράλληλα, έως τις εκλογές της 26ης Μαΐου, δεν θα ανασταλούν οι  κανονικές άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο.

Αυτό προβλέπει χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργείου  Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πιο συγκεκριμένα, καταρχάς σε σχέση με τις προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου, επισημαίνεται πως η απαγόρευση έκδοσης πράξεων που αφορούν σε διορισμό, πρόσληψη, καθώς και σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή κάθε κατηγορίας προσωπικού, για το σχεδόν 5μηνο χρονικό διάστημα από 26 Απριλίου 2019 έως και την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2019, δεν ισχύει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) και του  δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως για το ίδιο διάστημα (δηλαδή μεταξύ της 26ης Απριλίου και της 1ης Σεπτεμβρίου) δεν θα προωθούνται αιτήματα που αφορούν σε διορισμούς ή προσλήψεις προσωπικού πάσης φύσεως καθώς και αιτήματα που αφορούν σε υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανόμενων και των αιτημάτων απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Δεν αναστέλλονται οι προσλήψεις

Αναλυτικά, όσον αφορά στις εν γένει υπηρεσιακές μεταβολές (διορισμοί, προσλήψεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, κ.λπ.) των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τα αιτήματα απόσπασης ή μετάταξης προς τους ΟΤΑ, από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διασαφηνίζεται πως σε σχέση με τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, η απαγόρευση των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών για το χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών  (σ.σ. και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων (σ.σ. 1η Σεπτεμβρίου), ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των φορέων που εποπτεύονται από αυτούς.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, κατά την περίοδο που προηγείται των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ισχύει η απαγόρευση των υπηρεσιακών μεταβολών αναφορικά με το διορισμό ή την πρόσληψη καθώς και οποιαδήποτε πράξη σχετική με την υπηρεσιακή μεταβολή των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δεν αναστέλλονται οι κανονικές άδειες

Όσον αφορά στη χορήγηση κανονικών αδειών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε σχέση με τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, δεν προβλέπεται αναστολή των κανονικών αδειών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την προεκλογική περίοδο, δηλαδή έως και την 26η Μαΐου.

Σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, τονίζεται πως με απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μπορούν να τεθούν διατάξεις που προκαλούν ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών στις εκλογές των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν κρίνεται, όμως, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, σκόπιμη η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία και διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Συνεπώς, δεν θα ισχύσει για τις προσεχείς ευρωεκλογές η ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com