Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ταμεία: Αρχίζει ο "Γολγοθάς" της καταβολής των νέων εισφορών από τους επαγγελματίες

Μήνας καταβολής νέων εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αυτός που μόλις μπήκε. Δύο είναι οι κρίσιμες προθεσμίες πληρωμών από αυτούς: Η Δευτέρα 8 Απριλίου και η Παρασκευή 12 Απριλίου.



Και αυτό γιατί έως την άλλη Δευτέρα, θα πρέπει να καταβληθούν οι νέες κατώτατες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας από όλους τους επαγγελματίες, ενώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθούν οι τρέχουσες αλλά και οι αναδρομικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ από τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Με άλλα λόγια, οι τελευταίοι (δηλαδή οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ) θα πρέπει να εξοφλήσουν  μέχρι  πριν τα μέσα του τρέχοντος μηνός –δηλαδή σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες- , δύο μεγάλα "σετ" εισφορών:

* Το ένα "σετ" θα περιλαμβάνει τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ –ΕΟΠΥΥ για το Φεβρουάριο του 2019, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι αυξημένες, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η/2/2019.

* Το δεύτερο "σετ" θα περιλαμβάνει  τις εισφορές επικουρικού –εφάπαξ για το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019, την πρώτη δόση (επί συνόλου 36) των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ του 2017, αλλά και την δεύτερη δόση (επί συνόλου 36) των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ του 2018.

Αρμόδια στελέχη των ταμείων αναμένουν με αγωνία τα εισπρακτικά αποτελέσματα του τρέχοντος μήνα, ειδικά καθώς το προηγούμενου τρίμηνο (Ιανουαρίου –Μαρτίου) σημειώθηκε κάμψη 30% στα έσοδα από τις τρέχουσες αλλά και τις ληξιπρόθεσμες εισφορές των επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, ενώ σε μηνιαία βάση, είχαν βεβαιωθεί έσοδα από τρέχουσες εισφορές μη μισθωτών ύψους 250 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν γύρω στα 150 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, γύρω στα 120 -125 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου δεν είχαν εισπραχθεί πάνω από 80-85 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε πτώση στα έσοδα από "ρυθμίσεις", δηλαδή από τις δόσεις παλιότερων διακανονισμών, καταβολές "έναντι" οφειλών και κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών.  Από τα 120 -125 εκατ. ευρώ που εισπράττονταν πέρσι κάθε μήνα, τα έσοδα από "ρυθμίσεις" (τα οποία προέρχονται από πληρωμές αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και κυρίως, εργοδοτών) έχουν πέσει γύρω στα 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα  ή και κάτω από αυτό το επίπεδο.

Η μείωση των εσόδων αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται όχι μόνο στη μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από την 1η/1/2019 και την καθυστέρηση έκδοση ειδοποιητηρίων, αλλά στην αναμονή της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων.

Με άλλα λόγια, πολλοί επαγγελματίες, αναμένοντας την εν λόγω ρύθμιση, αθέτησαν την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών αλλά και την καταβολή των δόσεων τους, εκτιμώντας ότι θα τις εντάξουν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι το υπ. Εργασίας έχει διαμηνύσει πως μόνο όσοι έχουν καταβάλλει τις εισφορές του 2019, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com