Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Κρατικό "δεν πληρώνω" στην αγορά

Μετά από μία προσπάθεια να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες στα τέλη του 2018, ούτως ώστε να εκπληρωθεί το σχετικό κριτήριο της δεύτερης αξιολόγησης (σ.σ. για την οποία αναμένεται η τελική έγκριση αναφορικά με τα 973 εκατ. ευρώ), η τάση αντιστράφηκε.



Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2019 (Ενισχύσεις πιστώσεων/επιχορηγήσεις -πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης) δείχνουν ότι η πληρωμή οφειλών του ευρύτερου δημοσίου (δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, δήμων, ΔΕΚΟ και Νοσοκομείων) προς ιδιώτες έγινε με το... σταγονόμετρο με προφανείς συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα και τη ρευστότητα στην αγορά.

Μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου 2019 πληρώθηκαν συνολικά μόνο 10,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά πλήρωσαν μόνο τα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι φορείς δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ.

Και τούτο ενώ οι οφειλές το ίδιο διάστημα πήραν την "ανιούσα". Έφτασαν στα 1,67 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου (έναντι 1,52 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες αυτές "γενιές" οφειλών πηγάζουν κυρίως από τους Δήμους αλλά και από τα νοσοκομεία. Τα τελευταία, ήταν τα μόνα που πλήρωσαν (3,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στο μηδέν ήταν οι πληρωμές από το υπόλοιπο "ευρύ" δημόσιο το πρώτο 2μηνο του 2019.

Μηδέν επιστροφές φόρων

Στο άλλο σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, σε αυτό των εκκρεμών επιστροφών φόρων αλλά και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης υπάρχουν διαφορετικές... ταχύτητες. Ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για εκκρεμείς επιστροφές φόρων (που παραμένουν στα 480 εκατ. ευρώ).

Στον τομέα των συντάξεων μεταφέρθηκαν διαθέσιμα κονδύλια 67,5 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώθηκαν 57,6 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους.  Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, τον Φεβρουάριο, "ποσό 67,5  εκατ. ευρώ "ανακατευθύνθηκε στην αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 4597/2019".

Κριτήριο αξιολόγησης

Σημειώνεται ότι ο μηδενισμός των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η μη δημιουργία νέων είναι ένα συνεχές κριτήριο στο πλαίσιο της μετά-προγραμματικής εποπτείας. Θα κριθεί εκ νέου η Αθήνα για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου στο εν λόγω πεδίο κατά την "κάθοδο" των Θεσμών τον Μάιο στην Αθήνα.

Ουσιαστικά, η αρχική δέσμευση ήταν να μηδενιστούν οι οφειλές το 2017. Ωστόσο, πήρε συνεχείς παρατάσεις με "κρούσματα" νέων κυμάτων οφειλών ειδικά σε φορείς όπως τα Νοσοκομεία και οι ΟΤΑ...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com