Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Aσφάλιστρα, πράσινες συσκευές και... διαζύγια ανταμείβονται

Τα ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για αγορές συσκευών που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διατροφή που καταβάλλει ο σύζυγος στην πρώην γυναίκα του συμπληρώνουν τη λίστα των δαπανών που εξασφαλίζουν μείωση φόρου.


Αναλυτικά:

1.Τα ασφάλιστρα για ασφάλιση ζωής, προσωπικού ατυχήματος και ασθενείας δηλώνονται στους κωδικούς 073 και 074. Η έκπτωση γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα και μπορεί να φτάσει στα 1.200 ευρώ (είναι το 10% του αφορολογήτου ορίου που ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά).

Αφαίρεση 1.200 ευρώ από το εισόδημα σημαίνει ότι ο φορολογούμενος μπορεί να εξασφαλίσει έκπτωση φόρου έως και 480 ευρώ από τον φόρο. Η έκπτωση γίνεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους.

Δηλαδή, ακόμη και αν ξοδεύει και ο σύζυγος και η σύζυγος τα 1.200 ευρώ, η έκπτωση θα αναγνωριστεί μία φορά και η έκπτωση θα μοιραστεί στα δύο ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Για να αναγνωριστεί η έκπτωση, απαιτείται η βεβαίωση που στέλνει η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία καταγράφεται το ποσό που πληρώθηκε.

2.Η διατροφή φέρνει έκπτωση φόρου μόνο αν χορηγείται στη σύζυγο. Αν διατίθεται για τα παιδιά, δεν αναγνωρίζεται καμία έκπτωση. Δηλώνεται στους κωδικούς 089-090. Από το φορολογητέο εισόδημα αναγνωρίζεται ως έκπτωση το 20% του ποσού. Υπάρχει πλαφόν στα 3.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέγιστη έκπτωση φόρου είναι 600 ευρώ.

3.Στους κωδικούς 087 και 088 καταγράφονται οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκπίπτει το 20% της δαπάνης με μέγιστο όριο τα 700 ευρώ. Η έκπτωση γίνεται από το εισόδημα, ενώ οι δαπάνες που μπορούν να συμπεριληφθούν στους συγκεκριμένους κωδικούς είναι:

- Τα έξοδα για την αλλαγή του καυστήρα προκειμένου να λειτουργεί με φυσικό αέριο.

- Η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

- Η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com