Πάνω από 160.000 διπλοσυνταξιούχοι και συνταξιούχοι λόγω χηρείας δεν έχουν δηλώσει τα ΑΦΜ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εντοπιστεί η παραβατικότητα και να υπολογιστούν οι περικοπές στο σύνολο των συντάξεων.
Αυτό έδειξε η πορεία των διασταυρώσεων που γίνεται στα Ταμεία, καθώς σε πολλά εκκρεμούν ακόμα οι διαδικασίες.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε χθες σε αυστηρές συστάσεις προς τους διοικητές των Ταμείων, στους οποίους έδωσε διορία μέχρι τις 10 Μαρτίου να έχουν ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο.
Η μέχρι τώρα πορεία των ελέγχων δείχνει ότι λείπει το 22% των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Στο πεδίο των ΑΦΜ διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειονότητα των Ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων.
Εθνικός στόχος
Με επιστολή του προς τους διοικητές, ο κ. Βρούτσης καθιστά σαφές ότι «δεν χωρούν ούτε αναβολές ούτε ολιγωρίες. Αλλωστε δεν πρόκειται για απλή δέσμευση των διοικήσεων των Ταμείων, ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για εθνικό στόχο που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι' αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστεί».
Ετσι, καλεί τις διοικήσεις άμεσα να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα περιστατικά και να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου.
Το θέμα αυτό συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το «σύστημα Αριάδνη» που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και το οποίο δίνει οριστικό τέλος στην παραβατικότητα, δημιουργώντας ένα αρραγές και ασφαλές σύστημα ασφάλισης. Αξιοσημείωτο είναι ότι από 21-12-2012 η χώρα μας διαθέτει και εφαρμόζει πρώτη φορά ψηφιακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ωστόσο, από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών Συντάξεων προέκυψε ότι για τμήμα συνταξιούχων δεν εφαρμόστηκαν οι περικοπές αυτές όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να διατηρούνται εστίες αδικίας και ανισορροπίας στο σύστημα.
Βάσει των παραπάνω, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υποχρεούται να κοινοποιήσει στο δικτυακό της τόπο μέχρι την Παρασκευή 22-2-2013 τη γραμμογράφηση του νέου αρχείου, προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις και να οριστικοποιηθεί το αρχείο μέχρι την Πέμπτη 28-2-2013. Παράλληλα, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για να υποδεχθούν το νέο αρχείο στις 20-4-2013.