Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Βασικός μισθός

Άγνωστο παραμένει αν η προβλεπόμενη κατά τον Επίτροπο Όλι Ρεν “αναθεώρηση” του συστήματος του βασικού μισθού σημαίνει και μείωσή του. Μετά τη σχετική καταγγελία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για μείωση μισθών το 2014, ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέει ότι “ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω.” Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πείθει καθώς με δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κώστας Πουπάκης καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να “κλείσει οριστικά ... κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.”





Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής επικαλέστηκε απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν σε ερώτησή του, ότι «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για υποκρισία της κυβέρνησης παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερη προφορική του ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναδείκνυαν ως στόχο «να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατηγορεί τον Ν. Χουντή ότι πάιζει “ένα άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού.” Η απάντηση του Όλι Ρεν “αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. Χουντής” λέει ο Γ. Στουρνάρας, καταλήγοντας ότι “σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων».

Όμως λίγο αργότερα ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης, μέλος της Ευρ. Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει για να ξεκαθαρίσει διά παντός η κατάσταση, καθώς, όπως λέει, “η όποια «διαβεβαίωση» του Υπουργού Εργασίας για διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2016 μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι.”

Ολόκληρη η δήλωση Πουπάκη:

“Την ώρα που επίκειται η αναθεώρηση του συστήματος για τον καθορισμό του βασικού μισθού στην Ελλάδα, προκλητικές δηλώσεις που θεωρούν τα 487€ (586€ μεικτά) -και τα 430€ (510€ μεικτά) για τους νέους κάτω των 25 ετών- σαν «υψηλές αμοιβές» μόνο επώδυνες επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν στον κόσμο της εργασίας «στρώνοντας το χαλί» στην Τρόικα για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς που, ήδη, βρίσκονται κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Η όποια «διαβεβαίωση» του Υπουργού Εργασίας για διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2016 μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι.

Το ζήτημα του κατώτατου μισθού όπως και αυτό της θέσπισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος -που ισχύει στα 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ- είναι κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, αφού ο βασικός μισθός συνιστά τη βάση υπολογισμού όλων των επιδομάτων, ενώ δυστυχώς μπορεί να αποτελέσει την «τελική αμοιβή» για επιπλέον 600 χιλιάδες εργαζόμενους μετά την πάροδο της τρίμηνης μετενέργειας των 42 κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων που λήγουν στις 14 Φεβρουαρίου.

Μόνο, λοιπόν, με μια επίσημη παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μπορεί να κλείσει οριστικά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά, κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.”


 
website counter
friend finderplentyoffish.com