Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αρνητική πορεία των εσόδων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ανοίγει για πρώτη φορά τη συζήτηση για την επανεξέταση των αναποτελεσματικών φόρων με στόχο να γίνουν νέες παρεμβάσεις.
Η αδυναμία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί στα δημόσια έσοδα οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει ειδική ομάδα που θα αποτιμήσει την απόδοση των μέτρων και θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την τρόικα θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων που δεν αποδίδουν, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος αναφέρθηκε στα χαμηλότερα του αναμενόμενου έσοδα από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει μήνα με το μήνα να εξαφανίζεται η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, γεγονός που αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 160 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από τους λοιπούς φόρους (ΕΦΚ καπνού κ.τ.λ.) φτάνουν τα 153 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι καλύτερα από τους στόχους, ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «ρήτρα θετικής απόκλισης». Δηλαδή να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ώστε να βελτιωθούν πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα.
Στο μέτωπο των νέων μέτρων, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για το 2015-2016 ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ βάσει των εκτιμήσεων που γίνονται και όχι 4 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Οπως σημειώνουν, η διαφορά οφείλεται σε διαφορετική μέθοδο προβολών και εκτιμούν ότι αποφάσεις για το τελικό πακέτο θα γίνουν τον Μάιο.
Στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ομως, περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει».
Βέβαιη θεωρείται η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, καθώς η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος Σταθερότητας (προαπαιτούμενο για την εκταμίευση) θα ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και όπως αναμένεται η εκταμίευσή της θα εγκριθεί και τυπικά από το Euroworking group αμέσως μετά. Ολα δείχνουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας θα ζητήσουν όλα τα στοιχεία για την πορεία των απολύσεων στο Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά έσοδα.
Εντονη ήταν η αντίδραση της ομοσπονδίας εφοριακών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αστοχίες του προϋπολογισμού οφείλονται «στη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα και στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών».
Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θέτει συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες «ενώ η ίδια διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε... απλές αστοχίες» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.