Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

«Ομόλογα» του Δημοσίου και πάλι στους «καμένους»

Μέχρι στα φυσικά πρόσωπα απευθύνεται ξανά το ελληνικό Δημόσιο για να διαθέσει τα έντοκα γραμμάτια, που θα εκδώσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Το γεγονός βάζει σε ανταγωνιστική «διάθεση» τις τράπεζες και συμβαίνει για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, δείχνοντας τις μεγάλες ανάγκες που έχει το Δημόσιο για ρευστό.




Το πώς θα αντιδράσουν οι αποταμιευτές θα είναι ένα τεστ για το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι «έχουν καεί» αγοράζοντας ομόλογά του.

Με δεδομένο ότι δεν έχουμε λάβει τις 2η και 3η δόσεις του προγράμματος και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, οι πιεστικές και άμεσες ταμειακές ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων 4 και 13 εβδομάδων.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά 1 δισ. ευρώ από τη διαδικασία.

Η έκδοση θα γίνει και με δημοπρασία με τη συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών τίτλων και ημερομηνία διακανονισμού την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.

Ομως θα δοθεί η δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους (απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του ΣΑΤ. Για το άνοιγμα μερίδας απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ. Τα έντοκα θα αποκτηθούν :

1. Είτε μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Περίοδος εγγραφών: από Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 έως και Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013.

2. Είτε εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com