Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ «Δώρο» 555 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΚΤ

"Δώρο" αξίας 555 εκατ. ευρώ αναμένεται να κάνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.





Τα ελληνικά ομόλογα, που θεωρούνταν πολύ υψηλού ρίσκου, αποδείχθηκαν τελικά μια εξαιρετική αποδοτική τοποθέτηση για την ΕΚΤ μιας και της απέφεραν πέρυσι καθαρό κέρδος λίγο πάνω από μισό δισ. ευρώ, το οποίο θα αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο προς κάλυψη ισόποσου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στον ετήσιο ισολογισμό της, αποκόμισε κέρδη 1,108 δισ. ευρώ από τόκους από το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων (SMP), εκ των οποίων τα 555 εκατ. ευρώ προήλθαν από ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου, τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Αθήνα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Για πρώτη φορά επίσης, αποκάλυψε στοιχεία για το ελληνικό πρόγραμμα SMP. Όπως προκύπτει, η ΕΚΤ και οι 17 εθνικές τράπεζες που την απαρτίζουν, κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 30,8 δισ. ευρώ που αγόρασαν στο πρώτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Στα τέλη του 2012 η κεντρική τράπεζα κατείχε επίσης 99 δισ. ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, 43,7 δισ. ευρώ σε ισπανικά, 21,6 δισ. ευρώ σε πορτογαλικά και 13,6 δισ. ευρώ σε ιρλανδικά κρατικά ομόλογα.

Εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από τόκους, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης παρουσίασε το 2012 ετήσιο καθαρό πλεόνασμα 2,16 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά, τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ από τόκους ανήλθαν σε 2.289 δισ. ευρώ από 1.999 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.108 από τα προγράμματα αγορών ομολόγων.
Μετά την μεταφορά σχεδόν του μισού πλεονάσματος στο αποθεματικό προβλέψεων κινδύνου, που έχει φτάσει στο ανώτερο όριο, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 998 εκατ. ευρώ έναντ 728 εκατ. ευρώ το 2011.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, πέραν των 575 εκατ. που έχει ήδη διαθέσει τον Ιανουάριο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com