Ο συνεργάτης της οικονομικής εφημερίδας των ιταλών επιχειρηματιών, «Il Sole 24 Ore», Βιτόριο Ντα Ροντ, απαριθμεί τις παραμέτρους εκείνες που πιστεύει ότι αφήνουν να φανεί ένα αχνό φως στο βάθος του τούνελ.
"Η Ελλάδα όχι μόνο δεν "φλέγεται" όπως γράφουν κάποια παραπλανητικά δημοσιεύματα, αλλά χάρη στη λιτότητα έχει αρχίσει να σηκώνει κουρασμένα το κεφάλι, βάζοντας σε τάξη του λογαριασμούς της και αρχίζοντας να αναπληρώνει την χαμένη της ανταγωνιστικότητα" γράφει ο Ροντ, συμπληρώνοντας ότι έχει αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία που στηρίζουν του λόγου του το αληθές.
Ως πρώτο παράδειγμα φέρνει την αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων, όπως αυτή αντανακλάται στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων: "Το στυλ της ζωής των Ελλήνων έχει αλλάξει ριζικά από την αρχή της μεγάλης κρίσης: το 2012 πουλήθηκε μόνο μία καινούργια Ferrari, μαζί με ακόμα μία μεταχειρισμένη. Ένας φτωχός απολογισμός, σε χτυπητή αντίθεση με τις 21 καινούργιες Ferrari και τις 37 μεταχειρισμένες που είχαν πουληθεί το 2007, τη χρονιά που προηγήθηκε της έναρξης της ελληνικής ύφεσης.
Ξεκινώντας από εκεί, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της Ελλάδας σε κρίση, όπως φωτογραφίζεται από τα πιο πρόσφατα δεδομένα:
Η Αθήνα μαθαίνει να ζει με τα μέσα που διαθέτει
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2012 μειώθηκε στο ελάχιστο χαμηλό από την εποχή που η χώρα εισήλθε στο ευρώ. Το έλλειμα έπεσε κατά 73% το 2012 στα 5,58 δισ. ευρώ (το χαμηλότερο από το 1999), φτάνοντας στο 2,9 του ΑΕΠ. Το 2011 αντιστοιχούσε στο 9,9% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 20,6 δισ. ευρώ.
Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε ο περιορισμός των εισαγωγών αλλά και το κούρεμα των 100 δισ. στο δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη σύγχρονη εποχή.
Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων σημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα μαθαίνει να ζει σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει. Γι' αυτό και είναι θετικό σημάδι.
Το ισοζύγιο κοντά σε ισορροπία
Όταν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε την εξουσία από την συντηρητική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Νοέμβριο του 2008, ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα το έλλειμμα δεν ήταν 3,8%, αλλά στο ποσοστό ρεκόρ του 14,7% του ΑΕΠ. Οι νοθευμένοι υπολογισμοί της Αθήνας προκάλεσαν έκρηξη στα επιτόκια και συνεπώς την κρίση του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη. Σήμερα, η Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φτάσει στο μηδέν το 2014, μετα την αποπληρωμή των τόκων.
Το πάγωμα των τιμών
Ένα επιπλέον σημάδι είναι οι τιμές λιανικής που έχουν σταματήσει να αυξάνονται (τον μήνα Ιανουάριο) για πρώτη φορά από το μακρινό 1996, αντανακλώντας την πτώση κατά σχεδόν ένα τρίτο του διαθέσιμου των νοικοκυριών. Παρόλο που οι Έλληνες δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να ξοδέψουν, φαίνεται ότι το κόστος ζωής έχει αρχίσει να προσαρμόζεται αργά στη νέα πραγματικότητα.
Η μείωση των επιτοκίων
Η πληρωμή των επιτοκίων επί του δημοσίου χρέους της Ελλάδας έχει πέσει ξεκάθαρα μετά το κούρεμα κατά 75% που επιβλήθηκε από την Αθήνα επί του ονομαστικού κεφαλαίου των τίτλων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα πληρώνει συγκριτικά κατά πολύ λιγότερους τόκους κι αυτό είναι μια ανακούφιση για το κράτος, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία της χώρας.
Οι εξαγωγές σε αύξηση αλλά πολύ αδύναμες ακόμα
Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί μόλις κατά 3,8% και η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει σε ισορροπία το ισοζύγιο πληρωμών. Το ύψος των εξαγωγών -που αφορούν σε αγροτικά προϊόντα, ναυπηγεία και κάποιους επιλεκτικούς τομείς- αντιστοιχεί μόνο στο 25% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης.
Τα χρήματα από το στρώμα στις τράπεζες
Στο τέλος Δεκεμβρίου η Ελλάδα είχε απόθεμα συναλλαγματικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ. Ένα καλό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τη φυγάδευση των καταθέσεων από τις τράπεζες ένα χρόνο πριν, όταν οι Έλληνες έτρεχαν στα ΑΤΜ και έκρυβαν τα ευρώ τους στο στρώμα από φόβο μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο τουρισμός δεν έπεσε
Ο τομέας-κλειδί της χώρας σημείωσε μια πτώση 4,6% επί του τζίρου των 10,02 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των αφίξεων από τη Γερμανία, τη χώρα που στηρίζει κατά κύριο λόγο την τοπική ταξιδιωτική αγορά. Όμως επί της ουσίας, ο τομέας παρέμεινε ζωντανός παρά τις απεργίες, τις αναταραχές και την αρνητική δημοσιότητα που είχε διεθνώς την περασμένη χρονιά, με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στον ίδιο μήνα.
Τα εκκρεμή προβλήματα
Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα, όπως η ανεργία στο 27% κι εκείνη των νέων στο 57%. Το ΑΕΠ βρίσκεται σε πτώση (ύφεση) για έκτη συνεχή χρονιά καθώς το 2012 σημείωσε ένα ελάχιστο 6,4%. Αλλά αυτό που μετράει είναι ότι η χώρα έχει αλλάξει στρατηγική επιτέλους: έχει πει όχι στις τακτικές του παρελθόντος, με τους νοθευμένους υπολογισμούς και έχει αρχίσει έναν σκληρό αγώνα επαναφοράς της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας. Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα στην οικονομία ή μαγικές συνταγές και οι Έλληνες έχουν καταλάβει στο πετσί τους ότι δεν μπορούν να ζουν με περισσότερα απ' όσα πραγματικά διαθέτουν".