Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Δαμανάκη: Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει νέα μείωση του χρέους μετά το φθινόπωρο

Για σοβαρή μεταστροφή του ευρωπαϊκού κλίματος υπέρ της Ελλάδας έκανε λόγο η Επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο, όπως έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου




Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, η κα. Δαμανάκη χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τη διοχέτευση μέρους της τελευταίας δανειακής δόσης, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα των ίδιων των τραπεζών να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. «Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την αγορά με ρευστό, τώρα μετά τη σταθεροποίηση τους» είπε η κα.Δαμανάκη, τονίζοντας πάντως πως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει απομακρυνθεί το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ωστόσο, η επίτροπος σημείωσε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα, με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων να δείχνουν τις σκληρές συνέπειες τους. «Η Κομισιόν επιμένει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κυρίως του Δημοσίου – όπου οι καθυστερήσεις είναι ασυγχώρητες, στην είσπραξη εσόδων από οφειλές και στις αποκρατικοποιήσεις. Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα είναι προφανές ότι απαιτείται πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών. Από την άλλη πιστεύω και θα εργασθώ προς αυτή την κατεύθυνση ότι η μείωση ορισμένων υψηλών συντελεστών (ΦΠΑ στην εστίαση) είναι αναγκαία. Έχω καταστήσει σαφές ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τα επιδόματα ανεργίας είναι ανεπαρκή και δίνονται με προϋποθέσεις που συχνά είναι απαγορευτικές. Το θέμα πρέπει να τεθεί με συνεργασία όλων μας και σε συνεργασία με άλλες χώρες του Νότου. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω και στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά η κα.Δαμανάκη.
Αναφερόμενη στα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η κα.Δαμανάκη υπογράμμισε πως δεδομένων των περιστάσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σχετικά ικανοποιημένη, καθώς όπως είπε το συνολικό αγροτικό κονδύλι είναι μειωμένο μόλις κατά 3%, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναμένει ενίσχυση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, η κα.Δαμανάκη υποστήριξε ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός και πως τουλάχιστον 7 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης είναι σε ύφεση με 26 εκατομμύρια Ευρωπαίους να είναι άνεργοι.
«Τώρα είναι πλέον βέβαιο ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό: χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου» είπε η επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία είναι η μεγάλη πληγή. Αναφερόμενη στα θέματα της αρμοδιότητας της, η κα.Δαμανάκη τόνισε ότι μπαίνουμε στο τελικό στάδιο υιοθέτησης της Μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα η απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας της περιόδου 2007-2013 είναι 50% στα τέλη του 2012, ποσοστό που όπως είπε, δεν είναι ικανοποιητικό. Επιπλέον, σημείωσε πως η εφαρμογή του μεσογειακού κανονισμού Αλιείας στην χώρα είναι προβληματική, τονίζοντας πως ένα από τα δομικά προβλήματα της αλιείας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη αλιευτικών δεδομένων, τα οποία υποχρεούται να συλλέγει με βάση τη κοινοτική νομοθεσία. Για αυτό το λόγο, είπε η κα. Δαμανάκη, η Ελλάδα χάνει σοβαρά κονδύλια, αναφέροντας πως μεγάλη υστέρηση υπάρχει και στα θέματα ελέγχου της αλιείας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com