ΣΧΕΔΙΟ «κρατικοποίησης» των προβληματικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να αποφευχθούν νέα «λουκέτα» στην αγορά (όπως το πρόσφατο της Evima), ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο θα στηρίζεται σε πανομοιότυπη παλιότερη ρύθμιση που είχε κάνει το 2008 ο κ. Αλογοσκούφης για τη διάσωση των τραπεζών.
Για τη ρύθμιση αυτή ασκούσαν έντονες πιέσεις ελληνικά ασφαλιστικά «λόμπι» που οι εταιρείες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι «ανώνυμες εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο προβλέπεται συγχώνευση με απορρόφηση ή με σύσταση νέας εταιρείας του ίδιου κλάδου, το οποίο κατά την κρίση της εποπτικής αρχής διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του νέου σχήματος, μπορούν να προβαίνουν στην έκδοση προνομιούχων μετοχών κατά τα πρότυπα της ρύθμισης Αλογοσκούφη, με αγοραστή το Δημόσιο και ετήσια απόδοση 10%, αλλά και τη συμμετοχή επιτρόπων στο Δ.Σ. των εν λόγω εταιρειών».
Στο περίμενε
Μάλιστα, όταν η «Ε» ρώτησε διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας αν στέκουν τα σενάρια που θέλουν τη συγκεκριμένη ασφαλιστική μέσα στο δίκτυο διάσωσης, η απάντησή του ήταν: «Περιμένουμε να ψηφιστεί η ρύθμιση».
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, να δώσει διέξοδο στην αγωνία ιδιοκτητών συγκεκριμένων εταιρειών, που έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, και που, κατά το ισχύον εποπτικό πλαίσιο, έπρεπε να έχουν κλείσει.
Αναμένεται, μάλιστα, μέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιές του μία ασφαλιστική εταιρεία με δραστηριότητα κυρίως στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων και μία με αισθητή παρουσία στις ασφαλίσεις ζωής, αλλά και δραστηριότητα στον κλάδο ζημιών.
Μία ακόμη περίπτωση υποψηφίου μπορεί να αποδειχτεί σύντομα η ΑΤΕ Ασφαλιστική, η οποία βρίσκεται «στη μαύρη λίστα» και εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω ΤΧΣ με το ποσό των 184 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, με «διαμεσολαβητή» την Τράπεζα Πειραιώς, τον σημερινό βασικό της μέτοχο, θα εκδοθεί πωλητήριο με δημόσια προσφορά που θα κυμαίνεται σύμφωνα με τα σενάρια μεταξύ 70-100 εκατ. ευρώ.