Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι ταρίφες των ανανεώσιμων και το έλλειμμα

ΤΟ 2012 σε όλη την Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά παρήγαν ρεύμα το οποίο πουλούσαν με μέση τιμή 428,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες πουλούσαν με μέση ετήσια τιμή 549,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.





Αντίστοιχα, οι σταθμοί που παράγουν και θερμότητα (ΣΗΘΥΑ) πουλούσαν με τιμή 170,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα αιολικά πουλούσαν με μέση ετήσια τιμή 92,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα μικρά υδροηλεκτρικά με τιμή 88,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα. (Οι τιμές που πωλείται το παραγόμενο ρεύμα από φυσικό αέριο, κυμαίνονται στα 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.) Η μέση τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έφθασε πέρυσι στα 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η κατάσταση αυτή έχει γυρίσει ήδη εις βάρος των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και δη των παραγωγών από φωτοβολταϊκά, αφού ο ειδικός λογαριασμός από τον οποίο πληρώνονται απλώς δεν μπορεί να τους πληρώσει...

Το έλλειμμα του λογαριασμού πέρυσι παρά τα μέτρα με τα οποία πήραν το 1/4 του τέλους που πληρώνει ο καταναλωτής για την ΕΡΤ και με την εισφορά που τους επιβλήθηκε για να... ισοφαριστεί η κατάσταση, έφθασε τα 135,51 εκατ. ευρώ και μαζί με το έλλειμμα των 196 εκατ. ευρώ του 2011 προκάλεσε σωρευτικό έλλειμμα 331,52 εκατ. ευρώ συνολικά.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com