Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για φωτοβολταϊκά-ανανεώσιμες

ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην επιβράδυνση της διείσδυσής τους στην αγορά στοχεύει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος του μήνα.





Υπάρχει πρόταση να παραμείνει η έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς, με την οποία επιστρέφεται στον ειδικό λογαριασμό (από όπου πληρώνονται) μέρος της τιμής με την οποία πληρώνεται η παραγωγή τους. Διαφορετικά, την αύξηση θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής με αυξημένο τιμολόγιο στο ρεύμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς...

Προτείνεται, επίσης, να αγοράζονται στην εγγυημένη, κλειδωμένη (ακριβότερη) τιμή μόνον οι κιλοβατώρες που αντιστοιχούν στο ποσοστό εγκατεστημένης ισχύος το οποίο προέβλεπε η υπουργική απόφαση και το υπόλοιπο να αγοράζεται με την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Συνθήκες φούσκας

Πρόκειται για ένα σύστημα ποσόστωσης (Quota) που έχει επιβληθεί και στην Ισπανία, όπου η μεγάλη παράνομη εγκατάσταση ισχύος από φωτοβολταϊκά έναντι των αδειών που δίνονταν, προκάλεσε συνθήκες χρηματιστηριακής φούσκας στην αγορά ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο ΠΕΚΑ, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν ακόμα περισσότερο και τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε ο Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η θυγατρική της ΔΕΗ, ΛΑΓΗΕ, επιφορτισμένη και με τη λειτουργία του ελλειμματικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών είναι της τάξης των 1.500 μεγαβάτ (και των αιολικών στα 4.000 μεγαβάτ) και έχει ξεπεράσει ήδη από το 2012 την προβλεπόμενη, από υπουργική απόφαση, ισχύ για το έτος 2014, ενώ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί των ΑΠΕ διογκώνεται εκθετικά.

Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι τα φωτοβολταϊκά διεκδίκησαν το μερίδιο του λέοντος από τον ειδικό λογαριασμό με τον οποίο πληρώνονται οι ΑΠΕ.

Ειδικότερα στοιχεία για όλη την επικράτεια (και τα νησιά) δείχνουν ότι το 2012 τα φωτοβολταϊκά με 606,8 εκατ. ευρώ μερίδιο πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ παίρνουν σχεδόν τα διπλά χρήματα από τα αιολικά πάρκα ανά την επικράτεια, αφού το αντίστοιχο μερίδιο των αιολικών είναι 354,7 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η κατηγορία των φωτοβολταϊκών που είναι εγκατεστημένα σε στέγες έχει από μόνη της ανεξάρτητο μερίδιο 153,5 εκατ. ευρώ πληρωμών στον ειδικό λογαριασμό.

Αυτά παρά το γεγονός ότι τα αιολικά έχουν μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ. Αυτό προκύπτει από τις κλειδωμένες ταρίφες για το παραγόμενο ρεύμα από φωτοβολταϊκά, που πέφτουν μεν με ρυθμό 5% ανά εξάμηνο, αλλά είναι ήδη υψηλές (εξαρχής) σε σχέση με τις σημερινές τιμές της επένδυσης, ώστε βαραίνουν ιδιαίτερα το λογαριασμό του ρεύματος για τον καταναλωτή, λόγω και της ταχύτατης διείσδυσής τους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com