Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δύο ρυθμίσεις μέχρι νεωτέρας

Μέχρι να αναθεωρηθεί η διαδικασία εξόφλησης οφειλών με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, οι οφειλέτες θα πρέπει προς το παρόν να ενταχθούν σε μία από τις δύο υφιστάμενες.




Το κέρδος ένταξης σε αυτή τη διαδικασία είναι το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ αναστέλλεται και η ποινική δίωξη, εφόσον έχει ασκηθεί.

*Η πρώτη ρύθμιση καθιερώθηκε το 2010 για όσους είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τότε. Προέβλεπε 48 δόσεις, μείωση των προσαυξήσεων και επέκταση σε 60 δόσεις για όσους είχαν αποδεδειγμένη αδυναμία. Το υπουργείο επέκτεινε το μέτρο και για όσους ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετά το 2010. Ομως τους υποχρέωνε να καταβάλουν όλες τις δόσεις που μεσολαβούσαν από το χρόνο καθιέρωσης του προγράμματος (2010) έως το χρόνο ένταξής τους στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης που θέλει να μπει σήμερα στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά 26 δόσεις και να ρυθμίσει τις υπόλοιπες, μέχρι όμως τις 48 (δηλαδή, δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέχρι 60).

*Η δεύτερη αφορά τη ρύθμιση της οφειλής, χωρίς να προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων. Ο διακανονισμός του χρέους γίνεται μέχρι 48 δόσεις, ανάλογα με την κρίση του εφόρου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com