Επιστρατεύοντας κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει άρον άρον τους φορολογουμένους στο δημόσιο ταμείο. Η πίεση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις κατασχέσεις που έγιναν μέσα στο 2012, απειλώντας ότι «θα συνεχίσουμε τις κατασχέσεις».
Ο συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών ήχησε μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για υστέρηση εσόδων. Το υπουργείο προσδοκά να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και περί τα 3,3 δισ. ευρώ από νέες, εντός του 2013, σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου. Τις επόμενες μέρες αναμένεται βροχή από «ραβασάκια» της Εφορίας σε τουλάχιστον 2.500.000 φορολογουμένους.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο που δεν μπορούν να εισπραχθούν (ανεπίδεκτα είσπραξης), ώστε ο ελεγκτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις υποθέσεις που μπορούν να έχουν ταμειακό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα εξετάζεται ένα νέο μοντέλο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, βασισμένο στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων και όχι στα γενικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα. Το υπουργείο θέλει να ακολουθήσει το τραπεζικό μοντέλο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τα δάνεια και να το εφαρμόσει και στους υπερχρεωμένους φορολογουμένους.
Μια τελευταία ρύθμιση
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα να «βάλει νερό στο κρασί της» και να επιτρέψει ακόμα μία -τελευταία- ρύθμιση που θα περιλαμβάνει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα σενάρια αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δυνατότητα εξόφλησης ακόμα και σε 100 δόσεις ή και περισσότερες, αλλά ταυτόχρονα η κάθε δόση να μην είναι μικρότερη των 100 ευρώ το μήνα. Στόχος θα είναι να προτείνουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι το ποσό της δόσης που έχουν δυνατότητα να πληρώνουν κάθε μήνα, όπως και τον αριθμό των δόσεων, αφού πρώτα θα έχουν αποδείξει ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εφορία.
Ακόμα όμως και να υποχωρήσει η τρόικα και να ανάψει το «πράσινο φως» για μια νέα ρύθμιση, ο νόμος δεν θα έρθει πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ετσι, όσοι περιμένουν μια ευνοϊκότερη ρύθμιση στο μέλλον, η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών τους μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με τους δικαστικούς κλητήρες και με μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης.