Νέα ευκαιρία για την αποπληρωμή έως το 2017 σε δόσεις των συσσωρευμένων οφειλών, ύψους 11 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία και με περίοδο χάριτος έξι μηνών (έως τα τέλη Ιουνίου) για όσους μπουν σε ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές από τον Ιανουάριο και μετά, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Είμαστε σε τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα και σε κάθε περίπτωση θα είναι η ύστατη ρύθμιση», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης για το σχέδιο το οποίο ζήτησαν οι διοικητές μεγάλων Ταμείων (όπως ο Ρ. Σπυρόπουλος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η Γ. Κωτίδου από τον ΟΑΕΕ) να εφαρμοστεί έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών και, ταυτόχρονα, να διασφαλιστεί η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Εσοδα
Στις συσκέψεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ για το θέμα με τη συμμετοχή του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, οι διοικητές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν υποχώρηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της ύφεσης, των «λουκέτων», της ανεργίας και της μείωσης των ασφαλιζόμενων μισθών καθώς και αύξηση των οφειλών και των οφειλετών.
Η μείωση των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει στο 15%, απειλώντας ευθέως την εκτέλεση των προϋπολογισμών και τις πληρωμές των παροχών, παρά τις περικοπές που έχουν γίνει σε συντάξεις και επιδόματα, όπως επισημάνθηκε. Και με αυτό το δεδομένο τέθηκαν ως ζητήματα «άμεσης προτεραιότητας»:
Η παροχή κινήτρου (π.χ. «πάγωμα» της καταβολής οφειλών για 6 μήνες ή 1 χρόνο) για να διευκολυνθεί η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από όσους χρωστούν ή θα αναγκαστούν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, να δημιουργήσουν οφειλές.
Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την εξόφληση των οφειλών που, όμως, θα ελέγχεται κεντρικά έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της διαδοχικής υπαγωγής οφειλετών σε ρυθμίσεις, της μη συμμόρφωσης και της δημιουργίας νέων οφειλών.
Το σχέδιο
«Η τελική ρύθμιση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου θα λαμβάνει υπόψη τις δύο αυτές παραμέτρους», εκτιμούν στελέχη του υπουργείου. Το όριο για τις δόσεις, ωστόσο, παραμένει ανοικτό με τους εμπειρογνώμονες να εμμένουν να μην ξεπερνά τους 36 μήνες, δηλαδή τα 3 χρόνια (έως το 2017) και τους διοικητές των Ταμείων και τις οργανώσεις των μικρομεσαίων να ζητούν έως και 60.
Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών έως τις 31/12/2012 εφόσον καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και δύο τρόπους διακανονισμού από την 1η Ιουλίου (για το πρώτο εξάμηνο δεν θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν καμία δόση):
Υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση για εξόφληση του χρέους σε 24 δόσεις.
Ειδικό διακανονισμό αποπληρωμής σε τουλάχιστον 36 δόσεις (έως 3 χρόνια) με έναρξη τον Ιούλιο του 2013 και λήξη έως τα τέλη του 2016. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα καταβάλλουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές και από το β' εξάμηνο θα αρχίσουν να πληρώνουν το 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής με οροφή τα 25.000 ευρώ, το 2% τον επόμενο χρόνο κ.ο.κ.
Παροχή εγγυήσεων για οφειλές πάνω από τις 50.000 ή τις 100.000 ευρώ (θα προσκομίζουν «πιστοποιητικό ρίσκου» από τράπεζα ή άλλο πιστοποιημένο φορέα).
Χαμηλό επιτόκιο προσαύξησης σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής των δόσεων αν υπάρξει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη και ζητηθεί διευκόλυνση.
Ενιαίος φορέας για εισφορές και φόρους
Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία και η παρακολούθηση των οφειλετών θα «περάσει» σταδιακά στις φορολογικές αρχές. Σε πρώτη φάση θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου το ΙΚΑ την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων Ταμείων (του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ). Στη συνέχεια θα συγχωνευτεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων των Ταμείων με εκείνη της φορολογικής διοίκησης και στο τέλος θα ενοποιηθούν η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των φόρων.