Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ηπιο haircut στο χρέος με μείωση επιτοκίων

Σε νέα μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από την τρόικα προσβλέπει η κυβέρνηση από το 2014 και μετά θεωρώντας εξαιρετικά πιθανό ένα νέο γύρο «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, εφόσον όμως φέτος η χώρα τηρήσει με μαθηματική ακρίβεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.




Στον πιο μακρινό ορίζοντα, ίσως στη διετία 2015 – 2016, παραμένει η προσδοκία για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με απευθείας ανάληψη μέρους έστω από το κόστος των 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM, εφόσον όμως καταστεί δυνατή μια -δύσκολη- συνολική απόφαση για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος θα υποστεί περαιτέρω «κούρεμα» εμφανίστηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή υπενθύμισε πως στην απόφαση του Eurogroup το Δεκέμβριο αναφέρεται πως όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως είπε καλώς εχόντων θα έχουμε φέτος δεδομένου και του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του προγράμματος, θα έχουμε και περαιτέρω '"κούρεμα". Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών συντάξεων ή αυξήσεις φόρων.

Το κρίσιμο 2013
«Αυτός ο χρόνος είναι για εμάς make or brake», λέει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας: Εάν πετύχουμε βασικούς στόχους, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα και μια ισχυρή εκκίνηση στις αποκρατικοποιήσεις, μπορούμε να μπούμε με δυνατά επιχειρήματα στη νέα συζήτηση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό εκτιμούν πως αναπόφευκτα θα ανοίξει, έστω ατύπως, από το Καλοκαίρι και μετά.

Η ίδια πηγή σχολιάζει πως υπάρχει πλέον η πλατφόρμα για μεγαλύτερες κινήσεις απομείωσης του ελληνικού χρέος μεσομακροπρόθεσμα, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε το Eurogroup στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και εφόσον η Ελλάδα σταθεροποιήσει την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα προσδοκώντας οριακό πλεόνασμα ήδη από τη φετινή χρονιά και θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους για το 2014, με το βλέμμα στραμμένο προφανώς και στη διάσταση της νέας ελάφρυνσης του χρέους.

«Κλειδί» η στάση του ΔΝΤ
Τραπεζικές πηγές θεωρούν «κλειδί» για το πότε, το πόσο και το πώς θα μειωθεί ξανά το ελληνικό χρέος από τους πιστωτές τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ταμείο ήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνώντας στον στόχο για χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στην προκαταρκτική δέσμη εναλλακτικών μέτρων που μπήκαν στο τραπέζι για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο όπως κατέστη σαφές, πριν καν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ δεν φέρεται διατεθειμένο να κλείσει το «φάκελο» βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία για πολλούς εντός και εκτός τρόικας δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί διασφαλισμένη με ένα στόχο της τάξης του 124% του ΑΕΠ για το 2020. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ομολόγων μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, αν και το εάν και πότε θα φτάσουμε τελικά σε αυτά τα επίπεδα αναμφίβολλα θα είναι αποτέλεσμα ευαίσθητων και δύσκολων πολιτικών διαπραγματεύσεων την προσεχή διετία.

Καθοριστικός ο νέος έλεγχος από την τρόικα
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά εστιάζει τη στρατηγική της στο να τηρήσει απαρέγκλιτα φέτος τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας μεοσπρόθεσμα. Τόσο όσον αφορά στο εάν θα ενεργοποιηθούν οι αυτόματες ρήτρες απόκλισης, ανοίγοντας νέο κύκλο πιέσεων για πρόσθετα μέρα αλλά και όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξαιρετικά κρίσιμος για τη διατήρηση του θετικού momentum που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, είναι ο επικείμενος έλεγχος της οικονομίας από την τρόικα που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου. Αν και τα προαπαιτούμενα στη φάση αυτή είναι «πολιτικά δύσκολα», κυρίως το θέμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται στη σκιά της ανησυχητικής υστέρησης των φορολογικών εσόδων ήδη από τον πρώτο μήνα του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κλείσει το νέο έλεγχο, με όσο το δυνατόν μικρότερες εντάσεις. Όχι μόνο για να μην υπάρξει θέμα χρηματοδότησης το Μάρτιο, αλλά κυρίως για να διατηρηθεί το καλό κλίμα που έχει πλέον διαμορφωθεί με τους δανειστές.

Οι σταθμοί για τη μείωση του χρέους

26-27.10.2011: Αποφάσεις Συνόδου Κορυφής για PSI.

12.3.2012: Λαμβάνει χώρα το PSI, με «κούρεμα» 53,5% στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες - Mείωση 105 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρέος.

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012: Κλιμακώνονται πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις για δόση - Eπιμήκυνση και νέα αναδιάρθρωση χρέους την οποία απαιτεί το ΔΝΤ και αποκρούει η Ε.Ε.

12.11.2012: Το Eurogroup εγκρίνει τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους - H συμφωνία για το χρέος παραπέμπεται στο Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου.

27.11. 2012: Νέα μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Συμφωνία για νέα λύση-πακέτο για το ελληνικό χρέος ώστε να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και καταρχήν απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. «Πράσινο φως» για την επαναγορά ομολόγων.

3.12.2012: Ξεκινά η επαναγορά ελληνικού χρέους.

11.12.2012: Ολοκληρώνεται η επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 31,9 δισ. ευρώ -προκύπτει καθαρή διαγραφή χρέους περίπου 20 δισ. ευρώ- επιπλέον όφελος μακροπρόθεσμα περί τα 20 δισ. από τη μείωση επιτοκίων.

13.12.2012: Το Eurogroup αποφασίζει την εκταμίευση 49,1 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Σαφής δέσμευση Eurogroup για λήψη επιπλέον μέτρων μείωσης του χρέους ώστε αυτό να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όταν κριθεί απαραίτητο και αφού η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com