Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΠΘ: Ανταποδοτικές εισφορές έως 400 ευρώ για τα μεταπτυχιακά

Ανταποδοτικές εισφορές, ύψους 100-400 ευρώ το χρόνο και όχι δίδακτρα θα επιβάλει το Α.Π.Θ. για τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.




Ωστόσο, μπροστά σ΄ αυτή την προοπτική αντέδρασαν έντονα χθες φοιτητές του Μαθητικού Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ), που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο διοίκησης του Α.Π.Θ., όπου συζητούνταν στη Σύγκλητο το θέμα και η συνεδρίαση διακόπηκε. Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό και φώναζαν το σύνθημα «ούτε σκέψη για δίδακτρα», ενώ σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «αιτία ξεσηκωμού».

«Τονίσαμε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται για δίδακτρα, αλλά για ανταποδοτικές εισφορές και κάνουμε μεγάλο αγώνα ώστε να βρούμε άλλους τρόπους για να διασφαλιστούν τα προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσουμε χρήματα. Ενδεχομένως να ισχύσει μια μικρή εισφορά, 100-400 ευρώ, για τους αλλοδαπούς φοιτητές, σίγουρα όμως οι άριστοι και οι άποροι θα εξαιρούνται», τόνισε η αντιπρύτανης, υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δέσπω Λιάλιου και πρόσθεσε: «στα δημόσια ΙΕΚ πληρώνουν οι σπουδαστές 500 ευρώ το εξάμηνο, εμείς αν βάλουμε τελικά ένα ποσό εισφοράς, επαναλαμβάνω αν το βάλουμε, θα είναι εξαιρετικά μικρό».

Οι φοιτητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι θα στηθεί και στο Α.Π.Θ. «φάμπρικα μεταπτυχιακών σπουδών» και συμπληρώνουν ότι «θα βάλουν χοντρό χέρι όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στο περιεχόμενο των σπουδών μας».

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Γ. Μυλόπουλος είχε σημειώσει ότι ο προϋπολογισμός του Α.Π.Θ. έχει μειωθεί στο μισό και την ίδια ώρα δημιουργούνται νέα μεταπτυχιακά προγράμματα. «Όταν το κράτος καταρρέει, εμείς οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικούς πόρους για να υποστηρίξουμε τα μεταπτυχιακά», είχε σημειώσει.

Την τελική απόφαση ωστόσο για την επιβολή ή όχι διδάκτρων θα πάρει το υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση της Συγκλήτου και αν τελικά αυτό συμβεί, θα ισχύσει ενδεχομένως και από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2013-2014.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com