Νέα χρέη που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ και αφορούν τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου του 2012 έως 31 Αυγούστου του 2013 έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία προς τις φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν οφειλές ύψους 112 εκατ. ευρώ για τιμολόγια που εκδόθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2011. Πιο αναλυτικά, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ (2012 και οκτάμηνο 2013), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν 570 εκατ. ευρώ, ενώ 50 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτες. Μάλιστα, κάποια δημόσια νοσοκομεία ζητούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιπρόσθετες εκπτώσεις επί των τιμολογίων, προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπίσημη έκπτωση που διεκδικούν φθάνει και το 20% της οφειλής! Το θέμα των οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΕΕ, στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν στον υπουργό τα προβλήματα του κλάδου, που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας των δυσμενών μέτρων που λαμβάνονται για τη φαρμακοβιομηχανία. Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στα 2 δισ. ευρώ, οι λίστες φαρμάκων, το claw back, οι επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για τις σοβαρές παθήσεις, σε συνδυασμό με τα χρέη, δημιουργούν ένα «ασφυκτικό» περιβάλλον για τις εταιρείες. Εκτός το θέμα των οφειλών, εκτενής αναφορά έγινε και για τη λίστα των εκατό καινοτόμων φαρμάκων που έχουν λάβει τιμή στην χώρα μας, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα.
Πρόκειται για φάρμακα νέας τεχνολογίας που αφορούν σπάνιες παθήσεις, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες. Παράλληλα, τετρακόσια φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ αλλά δεν έχουν λάβει τιμή. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα και μέχρι τέλος του έτους θα έχει δοθεί τιμή. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου εκτίμησαν ότι η περιοριστική πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται στη χώρα μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκου.
Αλλωστε και οι εκπρόσωποι της τρόικας επανειλημμένα σχολιάζουν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλά και θα πρέπει να... εναρμονιστούμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Γεωργιάδης παρακολούθησε τη συνεδρίαση, ενώ απέφυγε να ανακοινώσει τις θέσεις του, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα φαρμακευτική πολιτική. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κάποια μέτρα όπως το claw back είναι «σοβιετικού τύπου» και δεν συμφωνεί με αυτά.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Εν τω μεταξύ, άμεση εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, χωρίς rebate και claw back, ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, έχουν εξαγγείλει επίσχεση εργασίας από τις 29 Οκτωβρίου, μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Στη συνέχεια, εάν ο ΕΟΠΥΥ θέλει να συνεχίσουν οι ιδιωτικές κλινικές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, θα υπογράψουν συμβάσεις με «οριστικούς και αναλυτικούς όρους που θα ισχύουν και θα λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες επιβίωσης του κλάδου».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, «θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι πανάκριβες υπηρεσίες του συστήματος της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να επιδοτούνται από τις ζημίες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, διότι απλώς οι ιδιωτικές κλινικές δεν αντέχουμε πλέον».
Αναλυτικά...
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ (2012 και οκτάμηνο 2013), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν 570 εκατ. ευρώ, ενώ 50 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Ζητούν εκπτώσεις
Κάποια δημόσια νοσοκομεία ζητούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιπρόσθετες εκπτώσεις επί των τιμολογίων, προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπί- σημη έκπτωση που διεκδικούν φθάνει και το 20% της οφειλής!