Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τζορτζ Σόρος: «Η κρίση τελείωσε, ο εφιάλτης όχι»

«Η κρίση του ευρώ έχει πλέον τελειώσει», υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ο εφιάλτης που βιώνουν τα θύματα της κρίσης επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.




Μιλώντας σε οικονομικό συμπόσιο στο Κίελο για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σόρος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με καταστροφή.

«Τώρα που η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει, η Γερμανία αναδεικνύεται νικητής. Πρόκειται όμως, για Πύρρειο Νίκη που θα ήταν καλύτερα να έχει αποφευχθεί» επισήμανε.

Τόνισε ότι η Γερμανία είναι η χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και είναι υπεύθυνη για τη λάθη της που πρέπει να διορθώσει.

«Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς και να διορθώσεις τα λάθη σου. Εάν η Γερμανία το πράξει, τότε θα κερδίσει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Εάν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η Γερμανία έχει δημιουργήσει έναν εφιάλτη που τα θύματα της ισχύουσας πολιτικής ζουν βιώνουν και στον ξύπνιο τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ σχεδιάστηκε ως εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ίσων μεταξύ τους κρατών που εκχώρησαν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό. Αυτό όμως εξελίχθηκε σε μία άνιση σχέση μεταξύ πιστωτών - οφειλετών η οποία, εκ των πραγμάτων, έχει καταναγκαστικό χαρακτήρα. Όταν μία χώρα - οφειλέτης αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι πιστώτριες χώρες έχουν το πάνω χέρι. Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν απλώς διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό όμως, είναι πολιτικά απαράδεκτο και ικανό να καταστρέψει συνολικά την ΕΕ, υπογράμμισε ο Αμερικανός.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com