Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

"Η συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση"

Η συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση διερευνήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη» και η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και νομικών.







Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική και υποστήριξαν ότι για την υπέρβαση της απαιτούνται και συνταγματικές αλλαγές, που να μπορούν να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και αντιπροσώπευση της θέλησης των πολιτών, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας, της εσωκομματικής δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του κοινωνικού ελέγχου, κ.α.

Τη γαλλική εμπειρία, όπου τα τελευταία χρόνια προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, προσφυγή σε δημοψήφισμα για προτεινόμενες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές, ανέλυσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του πανεπιστημίου της Rennes, Jean-Eric Cicquel.

Τη πρωταρχική σημασία του «πολιτικού πολιτισμού» για τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας υπογράμμισε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ Κ. Χρυσόγονος, σημειώνοντας ότι «μια συνταγματική αναθεώρηση ουσιαστικά θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ένα συντελεσμένο εκδημοκρατισμό» και κατέθεσε δώδεκα προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές, σε αυτή την κατεύθυνση.

Προβληματισμούς για την αυξανόμενη "απόσταση μεταξύ ελίτ και λαού» και την ανάπτυξη «λαϊκιστικών, αντισυστημικών» μορφών εκπροσώπησης, ως αποτέλεσμα του "φόβου για το μέλλον" που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη κατέθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Christophe le Rigoleur

 
website counter
friend finderplentyoffish.com