Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Κερδοφόρα επιχείρηση, με νεογνά σε εντατικές και υπερηλίκους

«Βιομηχανία» εισαγωγών ασθενών από ιδρύματα χρονίων παθήσεων προς ιδιωτικές κλινικές, έχει στηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ώστε να εισπράττονται τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του.





Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε ο Οργανισμός σε τυχαίο αριθμό περιστατικών ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα, βρέθηκαν κλινικές να εμφανίζουν συστηματικά υψηλό αριθμό «μοιραίων» περιστατικών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αφορούσαν υπερήλικες οι οποίοι «κατέληγαν» μετά την εισαγωγή και την υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση. Όλοι οι υπερήλικες έπασχαν από χρόνιες παθήσεις και νοσηλεύονταν σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ συνδέουν την «έκρηξη» των συγκεκριμένων περιστατικών με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Είναι χαρακτηριστικό - σημειώνουν - ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος νοσηλείας (με τις υπερβάσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους να φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να καταγράφεται ελάχιστη αύξηση και στον αριθμό των περιστατικών!

Ο έλεγχος «έπιασε» και ιδιωτικά μαιευτήρια, στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεογνών που χρήζουν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Την τελευταία διετία -οπότε και εφαρμόζονται τα ΚΕΝ- περίπου 7 στα 10 νεογνά που γεννιούνται με καισαρική νοσηλεύονται σε εντατικές.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, σχεδόν όλα τα νεογνά που νοσηλεύθηκαν στην εντατική είχαν την ίδια διάγνωση: ταχύπνοια. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει στα πρόωρα νεογνά, όπου συνήθως η ταχύπνοια που παρουσιάζουν, οφείλεται στην ανωριμότητα των πνευμόνων τους. Είναι μια καλοήθης κατάσταση που δεν έχει σχέση με καρδιοπάθειες και συχνά υποχωρεί πλήρως χωρίς περαιτέρω προβλήματα για τον οργανισμό.

Η ίδια πάθηση στα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζεται είτε σε μονάδες αυξημένης φροντίδας είτε σε απλή μονάδα παρακολούθησης. Η εντατική αφορά ελάχιστα νεογνά. Αυτό όμως δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει υψηλά ΚΕΝ.

Αλλαγές
Τα «παραθυράκια» του συστήματος των ΚΕΝ «φωτογραφίζει» ουσιαστικά η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών κλινικών -δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια»- που προέκυψε μετά από τον έλεγχο που προηγήθηκε. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης με στόχο των εξορθολογισμό του συστήματος των ΚΕΝ, ώστε να μπει «φρένο» στην τεχνητή διόγκωση των νοσηλίων.

Στελέχη του Οργανισμού αναφέρουν ενδεικτικά ότι η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για λοίμωξη του αναπνευστικού σε ασθενή με συνοδά νοσήματα κοστίζει για 8 ημέρες 1.762 ευρώ με επιπλοκές και 1.040 ευρώ χωρίς επιπλοκές. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι εάν ο ασθενής αποβιώσει μέσα σε τρία 24ωρα από την εισαγωγή του δεν θα αποζημιώνεται η κλινική με το ποσό των 1.040 ευρώ ή των 1.762 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση, αλλά θα καταβάλλεται μόνο το ανοιχτό νοσήλιο, δηλαδή 34,65 ευρώ για κάθε ημέρα νοσηλείας, καθώς και το κόστος για φάρμακα και τυχόν ιατρικά υλικά.

Εκτός από τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ και την εφαρμογή νέων αποζημιώσεων ΚΕΝ, το επόμενο βήμα είναι η ΗΔΙΚΑ να προβεί σε ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό έλεγχο και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013 στις νοσηλείες των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και να καταγράψει «γκρίζα» περιστατικά για τα οποία τίθεται θέμα καταρχάς ιατρικό αλλά και οικονομικό.

Η εγκύκλιος
Διπλές - τριπλές χρεώσεις ΚΕΝ για την ίδια νοσηλεία ασφαλισμένου, αδικαιολόγητη παράταση νοσηλείας και υπερβολικές χρεώσεις αναλωσίμων στον επιπλέον χρόνο παραμονής του ασθενούς, είναι ορισμένες από τις «τεχνικές» που χρησιμοποιούν κάποιες ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια στις συναλλαγές τους με τον ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός:

Δεν αποζημιώνει παράταση της νοσηλείας αν ο ασθενής παρουσιάσει επιπλοκές και απαιτηθεί να παρατείνει εκ νέου τη νοσηλεία του.
Δεν αποζημιώνει ιατρικές πράξεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που δεν έχουν λάβει κοστολόγηση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
Δεν αποζημιώνει πράξεις που δεν προβλέπονται σε ΚΕΝ.
Δεν αποζημιώνει με ΚΕΝ -αλλά με ημερήσιο νοσήλιο- περιπτώσεις νεογνών που νοσηλεύονται σε εντατική και κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης του θεράποντος γιατρού που θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της νοσηλείας σε εντατική και κατόπιν ελέγχου του ιατρικού φακέλου του νεογνού από τον ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα δίνει και την τελική έγκριση.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει με ΚΕΝ νοσηλείες ασθενών οι οποίοι κατέληξαν μετά την εισαγωγή τους στο ιδιωτικό θεραπευτήριο ή το δημόσιο νοσοκομείο εντός των τριών πρώτων ημερών νοσηλείας. Για τις ημέρες νοσηλείας ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com