Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιβραδύνεται ο ρυθμός στα «λουκέτα»

«Επιμένουν τα λουκέτα» επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, αν και ο ρυθμός τους επιβραδύνεται, σε σχέση με το 2012, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των νέων επιχειρηματικών σχημάτων επικεντρώνεται στη δημιουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία φαίνεται ότι προσώρας αποτελούν την πιο πρόσφορη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.





Ειδικότερα, τα λουκέτα επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το πρώτο εννεάμηνο του 2013, φτάνουν συνολικά τα 4.468, ενώ τα καινούργια εταιρικά σχήματα διαμορφώθηκαν στα 2.980.

Στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου καταγράφεται ότι στο επίμαχο διάστημα γράφτηκαν 2.479 νέες επιχειρήσεις και διαγράφησαν 3.241 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό, με 762 περισσότερες διαγραφές.

Ωστόσο, το ισοζύγιο αυτό είναι μικρότερο, σε σχέση με τα αντίστοιχα εννεάμηνα του 2011 και του 2012, όταν είχαν σημειωθεί 891 και 1.120 περισσότερες διαγραφές, σε σχέση με τις εγγραφές.

Η μεγάλη πλειοψηφία, τόσο των επιχειρήσεων, που εγγράφηκαν όσο και αυτών που διεγράφησαν ήταν ατομικές επιχειρήσεις, με ποσοστό περίπου 64%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις νέες εγγραφές περιλαμβάνονται και 118 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), που είναι η νέα μορφή επιχειρήσεων, που μπορεί να ιδρυθεί απευθείας στο Επιμελητήριο με πολύ χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα 1.227 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, έναντι 1.406 το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ήτοι ρυθμός λουκέτων 4,5 βιοτεχνίες την ημέρα.

Ωστόσο, οι διαγραφές στο εννεάμηνο του 2013, όπως αυτές προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Οριακά μειωμένες ήταν και οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς, καθώς έφτασαν τις 501, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζαν τις 515. Δυναμικά παρούσες οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 360.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com