Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα συνεχισθεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές.
Οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και μετά την επιστροφή των τραπεζιτών στις πατρίδες τους.
«Δεν είναι λόγος να μην καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης το γεγονός κατά το παρελθόν το θέμα αυτό (σ.σ.: του αμερικανικού προϋπολογισμού και του ορίου χρέους) είχε πάντα διευθετηθεί», δήλωσε χθες σε Βρετανούς βουλευτές ο κ. Τζον Κάνλιφ, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα καθήκοντα υποδιοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτοντας:
«Θα περίμενα από την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει σχεδιασμούς συναφώς. Θα περίμενα και από τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». «Η τράπεζα έχει στα χέρια της ένα φάσμα μέσων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι φυσιολογικές σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ σε δημοσιογράφους στις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Η αρχική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχες με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια.