Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ολες οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ριζικές ανατροπές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με την πρόβλεψη της ποσόστωσης στις βαθμολογήσεις, εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου με κατάργηση 19 φορέων που δεν κρίνονται απαραίτητοι, αλλά και δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.





Ειδικότερα με το νομοσχέδιο, εισάγεται η ποσόστωση - η συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας.

Σκοπός της ρύθμισης είναι να αποκτήσει και πάλι νόημα η αξιολόγηση, με δεδομένο ότι σήμερα, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10, και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο πρόκριμα, για τις νέες φάσεις κινητικότητας στο δημόσιο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ και για το 2013, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αξιολογήσεις που έγιναν το περασμένο έτος θα πρέπει να ανασυνταχθούν λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ρυθμίσεις.

Στο εξής, βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται καθορίζονται ως εξής:

* Με 9 έως 10 αξιολογείται έως και 25% των υπαλλήλων.

* Με 7 έως 8 αξιολογείται έως και 60% των υπαλλήλων.

* Με 1 έως 6 αξιολογείται έως και 15% των υπαλλήλων.

Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση. Ο επιμερισμός των ποσοστών αξιολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται ανά οργανική μονάδα ή τμήμα, με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου αφού ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η παραγωγικότητα των μονάδων, οι αρμοδιότητες και η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα

Καταργήσεις

Παράλληλα με το νομοσχέδιο καταργούνται 21 φορείς που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως το σύνολο των υπαλλήλων που θα απολυθούν ξεπερνά τους 200 με την πλειονότητα (περίπου 130) να προέρχονται από το ΤΕΟ. Οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έντεκα φορείς των οποίων ο ρόλος μπορεί να ασκηθεί από άλλη υφιστάμενη δομή, τέσσερα νομικά πρόσωπα χωρίς μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους, καθότι ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά, τρία κλαδικά ερευνητικά κέντρα που συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο, καθώς και δύο νομικά πρόσωπα και μία αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο.

Ειδικότερα, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου:

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)», το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)», το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών , οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ). Λουκέτο μπαίνει και στα ΝΠΔΔ «Οργανισμός Κωπαΐδας» και «Κεντρική Αγορά Πατρών» .

Επίσης, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας», καθώς και η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», χωρίς πρόβλεψη περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους, καθότι ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ),

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα, συγχωνευόμενα σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.)

Απλουστεύσεις

Στο νομοσχέδιο τέλος περιλαμβάνεται και μια πρώτη δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων:

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως επικυρώνονται 35 εκατομμύρια αντίγραφα διαφόρων εγγράφων για τα οποία απαιτούνται 1,75 εκατομμύρια ανθρωποώρες.

Η κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 41,83 εκ. ευρώ ετησίως.

Η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com