Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τα κατορθώματα ενός υπουργείου

Οι αστοχίες και τα λάθη στο φορολογικό πεδίο ξεκίνησαν ως κωμωδία και κατέληξαν τώρα σε τραγωδία.




Πουθενά αλλού η κυβέρνηση δεν επέδειξε τέτοια αβελτηρία και σε κανέναν άλλο τομέα δράσης δεν απέτυχε τόσο πολύ και με τόσο παταγώδη τρόπο.

Όσες φορές επιχείρησε να κάνει κάτι ακολουθούσε πάντα μια γενική σύγχυση που συνοδευόταν, συνήθως, από παλινωδίες, οι οποίες επέτειναν το πρόβλημα και οδηγούσαν στην αδρανοποίηση όλου του συστήματος.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση, μόνο μια ενέργεια έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση κι αυτή ήταν η λίστα Λαγκάρντ, η οποία «έκαψε» τελικά τον υπουργό που ενήργησε για να φθάσει αυτή στην Ελλάδα.

Όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν έκτακτα, σχεδιάσθηκαν υπό το κράτος του πανικού για να καλυφθούν οι ανάγκες για περισσότερα έσοδα και στόχευαν, κυρίως αυτό, τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Εφόσον δεν πατάχθηκε στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή, αναγκαστικά, σε μια περίοδο κρίσης μάλιστα, τα «υποζύγια» είναι δεδομένα.

Έτσι «χτυπήθηκαν» σε δόσεις οι ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας, με πρώτο τον έχοντα ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, μετά και τον οικοπεδούχο και στη συνέχεια τον κάτοχο αγροτικής γης, ακόμη κι αν αυτή δεν καλλιεργείται.

Κι όταν όλα αυτά τα πρόσθετα έσοδα δεν επαρκούσαν, ανακαλύφθηκαν οι καταθέσεις, τα εξωφρενικά τεκμήρια με οριζόντια εφαρμογή, οι συντελεστές φορολογίας, ο φόρος πολυτελείας και ο φόρος αλληλεγγύης.

Οι ίδιοι φορολογικοί ερασιτεχνισμοί συνεχίζονται ακόμη και τώρα. Η ιδέα για επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα «πάγωσε» την ήδη απαξιωμένη κτηματαγορά και για τέσσερις μήνες οι φωστήρες του υπουργείου «πάλευαν» με τη σύνταξη της απαραίτητης εγκυκλίου.

Όταν επιτέλους εκδόθηκε αυτή την περασμένη Τρίτη, το πρωί της Τετάρτης έπεσε το σύστημα του Taxisnet, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η περαίωση της συμβολαιογραφικής πράξης.

Τα ίδια τραγελαφικά συμβαίνουν και με τον έτερο φόρο υπεραξίας, τον δεύτερο φόρο επί των μετοχών, που άρχισε να ισχύει από τις αρχές του έτους, αλλά κανείς από τους υπόχρεους δεν έχει αντιληφθεί τον τρόπο εφαρμογής του.

Και στο μεταξύ η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Οι κομπίνες με τον φόρο στα εισαγόμενα ΙΧ αυτοκίνητα κυριαρχούν, το λαθρεμπόριο στα καύσιμα συνεχίζεται, οι συντελεστές ΦΠΑ βρίσκονται στα ύψη, για να καλύπτεται έτσι από τους συνεπείς το τεράστιο ποσό που διαφεύγει από τη μη έκδοση αποδείξεων.

Έτσι σε μια χώρα που ο μισός πληθυσμός γονάτισε από τους φόρους, η φοροδιαφυγή θριαμβεύει και η έλλειψη φορολογικής συνείδησης είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής στη χώρα.

Οι εμπνευστές μιας αλλοπρόσαλλης φορολογικής πολιτικής μπορούν τώρα να επαίρονται. Κατάφεραν να επιβαρύνουν όλους και να τους στρέψουν κατά της κυβέρνησης, χωρίς να πετύχουν την ανάλογη με τις θυσίες αύξηση των κρατικών εσόδων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com