Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ Ποιοι μπορούν να πάρουν 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015

Ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ από το παλαιό και το νέο ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμο για την ελληνική οικονομία ως το τέλος του 2015, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι τα 12 δισ. ευρώ αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες της προβλεπόμενης αύξησης σε 2,9% από 0,9% του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2015.




Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός τόνισε ότι το ποσό περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία για πρώτη φορά, όπως συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., θα διατεθούν εμπροσθοβαρώς για τη χρηματοδότηση 735 έργων που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Τα υπόλοιπα κονδύλια αφορούν 4,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2014, για τη χρηματοδότηση έργων που ήδη υλοποιούνται, καθώς και 2,9 δισ. ευρώ για τα έργα «γέφυρα» (phasing), τα οποία ξεκίνησαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι σε διάστημα περίπου 15 ημερών θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θα προβλέπει μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των έργων και θα δίνει έμφαση στον χρονικό προγραμματισμό των έργων και την τήρησή του. Αναφερόμενος εξάλλου στην απορρόφηση πόρων από το παλαιό ΕΣΠΑ, ο υπουργός είπε ότι έχει φθάσει στο 85,7% με προοπτική την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων ως το τέλος του 2015.
Ποιοι μπορούν να πάρουν 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 (πίνακες)

Προκειμένου να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης εξαιτίας της μετάβασης στο νέο ΕΣΠΑ, το υπουργείο συμφώνησε με την Κομισιόν έναν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος μάλιστα θα εφαρμοσεί για πρώτη φορά σε χώρα-μέλος. Το νέο σύστημα επιτρέπει την εκταμίευση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-20 για ώριμα έργα, που μπορούν να υλοποιηθούν σύντομα, χωρίς να περάσουν από τις γνωστές, χρονοβόρες διαδικασίες των κοινοτικών προγραμμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις κατηγορίες έργων:

• Eργα τα οποία είχαν ήδη ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου ή διαθέσιμων πόρων δεν χρηματοδοτήθηκαν τελικά από τα επιχειρησιακά προγράμματα και είναι επιλέξιμα για την περίοδο 2014-20.
Ποιοι μπορούν να πάρουν 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 (πίνακες)

• Εργα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο δημοσίευσης προσκλήσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων πόρων ή μη επάρκειας χρόνου τελικώς δεν εντάχθηκαν στα επιχειρησιακά προγράμματα, είναι όμως επιλέξιμα για την περίδο 2014-2020.

• Νέα έργα επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία ένταξης των νέων έργων στον μηχανισμό αυτό δεν δόθηκαν, αναμένεται όμως να οριστικοποιηθούν. Και πάλι θα αφορούν έργα ώριμα, που οι φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ θα μπορούν να εντάξουν μετά από δημοσίευση προσκλήσεων σε κάποιο από τα προγράμματα.

Οπως διευκρίνισαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Γιαννούσης, ο κατάλογος με τα 735 έργα, προϋπολογισμού 4,2 δισ. της «εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης», είναι ενδεικτικός, με την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει ονομαστικά (και δεσμευτικά) συγκεκριμένα έργα αλλά ομάδες έργων, που από την επεξεργασία προηγούμενων στοιχείων έχει φανεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων αναλαμβάνει ο κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος.

Συνάντηση Δένδια - Σταθάκη
Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν βοηθούν την οικονομία οι απειλές προς τους επενδυτές και προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συμβολή των κυβερνητικών χειρισμών λέγοντας πως «δεν τίθεται θέμα φυγής από το μνημόνιο, ανατροπής, εξόδου ή μάχης. Ολοι γνώριζαν ότι το μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές λήγει στο τέλος του χρόνου και απομένει ένα μικρό τμήμα με το ΔΝΤ, 10 δισ. ευρώ, ποσό ασήμαντο μπροστά στο σύνολο των δανείων».

«Εμείς σχεδιάζουμε με ορίζοντα τις εκλογές του 2016», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι σε αντιδιαστολή, οι απειλές της αντιπολίτευσης σε βάρος των επενδυτών είναι ότι πιο ανεύθυνο μπορεί να κάνει κάποιος.

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας του, είχε προχθές ενημερωτική συνάντηση με τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, τον οποίο ενημέρωσε για τις στοχεύσεις του υπουργείου, την πορεία του ΕΣΠΑ κ.λπ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com