Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στο 12,2% το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στο 12,2% του ΑΕΠ, ή 22,3 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2013, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, και ήταν βελτιωμένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Απρίλιο.




Βελτιωμένα ήταν και τα μεγέθη για το χρέος που διαμορφώθηκε πέρσι στα 319,13 δισ. ευρώ ή 174,9% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 175,1% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τη δεύτερη κοινοποίηση για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος του 2014 που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (όχι στη βάση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής) προσδιορίζεται περίπου στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ πάντως αναφέρει το στοιχείο του πρωτογενούς ελλείμματος στο 8,2% του ΑΕΠ, στη βάση των στοιχείων για το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά ESA 2010, ενώ προσδιορίζει την επίπτωση από τη στήριξη των τραπεζών στο 10,4% του ΑΕΠ (ή 18,9 δισ. ευρώ). Δεν προβαίνει σε εκτίμηση συγκεκριμένου αριθμού για το πρωτογενές πλεόνασμα όπως αυτό καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, καθώς εκεί αντιμετωπίζεται διαφορετικά μια σειρά δαπανών, σε σχέση με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Σχετικά με την απόκλιση μισής μονάδας στα στοιχεία για το έλλειμμα (στο 12,2% από 12,7% τον Απρίλιο), η μεταβολή προήλθε εξαιτίας της αλλαγής της μεθοδολογίας από την εισαγωγή του κανονισμού ESA 2010 και σε αλλαγές στον ορισμό του ελλείμματος κατά τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com