Τη θέση ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας εξέφρασε σε σχετική ερώτηση του MEGA την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κα Κοτέ.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα και ότι αυτό θα συμβάλλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.
Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να βγει η χώρα γρήγορα στις αγορές σημειώνοντας ωστόσο ότι "υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί".
Σε ο,τι αφορά την τελική διευθέτηση του χρέους, η κα Κοτέ είπε ότι αυτό θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος και μέσα στο Δεκέμβριο ενώ σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως- όπως είπε- δεν έχουν υπάρξει μεταξύ τους επαφές παρά μόνο συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δυο χωρών.
H εξέλιξη αυτή για το ελληνικό χρέος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι αίρονται οι ανησυχίες ότι το θέμα θα «σερνόταν» επί μήνες και δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία. Πέραν της οικονομικής σημασίας που έχει, λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς η κυβέρνηση μπορεί το Φεβρουάριο - κατά τη διάρκεια της αναζήτησης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας- να επικαλεστεί οριστική διευθέτηση του χρέους, έξοδο από το Μνημόνιο (έστω και με προληπτική γραμμή στήριξης) και απομάκρυνσης της συχνής παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με μια «υψηλή εποπτεία» από την Ευρωπαϊκή Ενωση.