Οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκαν σημαντικά, κυρίως λόγω συρρίκνωσης της ζήτησης, σημειώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναλυτές του ΔΝΤ αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της έκθεσης, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξισορροπεί, βοηθούμενο από τη συμπίεση της ζήτησης στις ελλειμματικές οικονομίες και την υποχώρηση της ανάπτυξης. Αυτό έχει ως συνέπεια, η εξισορρόπηση να συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και έλλειψη παραγωγικότητας, όπως ειπώθηκε.
Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκαν αρκετά, συγκριτικά μετά την κορύφωσή τους το 2006, με συνέπεια να μειωθούν οι «συστημένοι κίνδυνοι» για την οικονομία σε όλο τον κόσμο.
Σε ερώτηση που αφορούσε και την Ελλάδα, σχετικά με την υποτίμηση του ευρώ και αν θα ενισχυθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπερχρεωμένων χωρών-μελών της ευρωζώνης, διατυπώθηκε η άποψη ότι θα βοηθήσει (η υποτίμηση του ευρώ), όσον αφορά αυτό τον τομέα (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), προσθέτοντας ότι σε χώρες με ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών είναι ανάγκη να δοθεί βάρος στην «αναπτυξιακή εξισορρόπηση».
Επίσης, σημειώθηκε ότι αν παρατηρηθεί σταδιακή αύξηση της ζήτησης στην ευρωζώνη, τότε θα οδηγήσει και στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου συναλλαγών μερικών χωρών.
Τέλος, αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι «μερικές οικονομίες» είναι «περισσότερο ευάλωτες» σε καταστάσεις που επηρεάζουν τις αγορές και ότι «προβληματικές οικονομίες» πρέπει να προχωρήσουν στη βελτίωση των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών τους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον αναπτυξιακό τομέα.