Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Διεθνής Διαφάνεια: «Ράπισμα» για διαφθορά και δωροδοκίες από τις μεγάλες δυνάμεις στις εξαγωγές

Μεγάλες εξαγωγικές χώρες παραβιάζουν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς περισσότερες από τις μισές από τις χώρες που έχουν υπογράψει μια συνθήκη κατά της διαφθοράς δεν την εφαρμόζουν, αναφέρεται σε σημερινή έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.



Η οργάνωση αυτή κατά της διαφθοράς κατονόμασε την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία μεταξύ των χειρότερων παραβατών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν λίγο ή καθόλου τη συνθήκη.

Η διαφθορά στο εμπόριο υπονομεύει την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς τα συμβόλαια δεν κατακυρώνονται στους καλύτερους προμηθευτές, οι τιμές φουσκώνουν για να καλυφθούν οι δωροδοκίες, περιβαλλοντικές απαιτήσεις δεν επιβάλλονται και φόροι δεν καταβάλλονται, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έχει την έδρα του στο Παρίσι, υιοθέτησε το 1977 τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδικίας Ξένων Δημόσιων Αξιωματούχων στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές.

Η συνθήκη αυτή, η οποία θεωρείται ευρέως ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, απαιτεί από τις 41 χώρες που την έχουν υπογράψει να καταστήσουν τη δωροδοκία στο εξωτερικό ποινικό αδίκημα για το οποίο είναι δυνατό να διώκονται άτομα και επιχειρήσεις.

Οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες για περίπου τα δύο τρία των παγκόσμιων εξαγωγών και για σχεδόν το 90% των συνολικών ξένων ροών προς άμεσες επενδύσεις.

Ωστόσο 22 από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κάνουν λίγα ή και τίποτε για να την επιβάλουν, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το θέμα.

"Ως αποτέλεσμα, ο θεμελιώδης στόχος της σύμβασης να δημιουργήσει ένα ελεύθερο από τη διαφθορά ελεύθερο εμπόριο απέχει ακόμη πολύ από την ευόδωσή του", αναφέρεται στην έκθεση.

Μεταξύ αυτών που επιβάλλουν λίγο ή καθόλου την εφαρμογή της συνθήκης είναι η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, η Χιλή και το Ισραήλ, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Η οργάνωση προσθέτει πως άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Σουηδία, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία, εφαρμόζουν τη σύμβαση με "περιορισμένο" τρόπο.

Στην εκτίμησή της, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως μόνο τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν ενεργά τη σύμβαση κατά της δωροδοκίας: οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελβετία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί τις εξαγωγικές χώρες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση έναντι της δωροδοκίας. "Σε χώρες όπου η εφαρμογή πάσχει, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παράσχουν την κατάλληλη στήριξη, περιλαμβανομένων προσωπικού και χρηματοδότησης για την εφαρμογή", τονίζει.

Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει επίσης πως η αυστηρή παρακολούθηση εκ μέρους του ΟΟΣΑ είναι ουσιαστικής σημασίας, ενώ συνιστά επίσης να πραγματοποιηθούν συναντήσεις του ΟΟΣΑ με αξιωματούχους χωρών που κατηγορούνται για δωροδοκίες στο εξωτερικό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com