Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Economist: Που "πονάει" η γερμανική οικονομία

Γιατί η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε τέλμα; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο Economist, παραθέτοντας το σύνολο των απογοητευτικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας. Το β' 3μηνο του 2014 η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά -0,2%. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ύφεση θα συνεχιστεί και το γ' 3μηνο.




Επομένως, συμπεραίνει το βρετανικό περιοδικό, η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση! Μάλιστα, ορισμένοι αναμένουν πως η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει πριν τα μέσα του 2015.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρωζώνη, καθώς διαχρονικά η Γερμανία θεωρούταν η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως εξηγεί ο Economist, η οικονομία της Γερμανίας εδράζεται κυρίως στις εξαγωγές. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, καθώς υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ. Άλλωστε, οι γερμανικές εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι διπλάσιες των κινεζικών, γεγονός που συνιστά απόδειξη της βαρύτητάς τους στην οικονομία.
Η πτώση επομένως, των εξαγωγών κατά -6% τον περασμένο Αύγουστο αποτέλεσε ένα ηχηρό «καμπανάκι», καθώς τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια οικονομία έχει γυρίσει την... πλάτη της στη Γερμανία.
Η επιβράδυνση της Κίνας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς το 6% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει στη χώρα της Άπω Ανατολής. Η ευρωπαϊκή κρίση επίσης έχει στοιχίσει στη Γερμανία, καθώς το 40% των εξαγωγών καταλήγει σε ευρωπαϊκά «χέρια». Στο προαναφερθέν αρνητικό κλίμα, προστίθεται και το εμπάργκο προς τη Ρωσία, η οποία απορροφούσε το 3% των εξαγωγών.
Όμως τα προβλήματα δεν έχουν σταματημό... Μετά την καταστροφή της Fukushima το 2011, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει κάθε πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε σημαντική αύξηση τις τιμές ρεύματος των γερμανικών βιομηχανιών.
Μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, «μετανάστευσαν» σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το 2013 η BMW μετέφερε ένα εργοστάσιο από τη Γερμανία στην Αμερική, όπου οι τιμές ρεύματος είναι χαμηλότερες κατά 80%.
«Η Γερμανία θα πρέπει να ανησυχεί για την οικονομία της, όπως ακριβώς κάνει και ο υπόλοιπος πλανήτης» σημειώνει ο Economist. Παράλληλα, απευθυνόμενο προς την Angela Merkel, την καλεί να αυξήσει άμεσα τις δημόσιες επενδύσεις.
Μάλιστα, εκτιμά πως η αύξηση των επενδύσεων κατά +0,7% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να πλήξει τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας. Άλλωστε, οι τρέχουσες επενδύσεις δεν υπερβαίνουν το 1,6% του ΑΕΠ – ποσοστό, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. «Εάν η Γερμανία δεν δράσει, τα προβλήματα θα επιδεινωθούν» καταλήγει σε απαισιόδοξο τόνο, το βρετανικό περιοδικό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com