Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σωστή ρύθμιση με λάθος τρόπο

Είναι πράγματι πολύ γενναιόδωρη η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ανακοινώθηκε χθες.



Είναι βάσιμες, στο υπουργείο Οικονομικών, οι ελπίδες ότι η ανταπόκριση των οφειλετών θα είναι μεγάλη, καθώς η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι ασύγκριτα πιο ευνοϊκή σε σχέση με αυτή που «τρέχει» από τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, από τη «φιλοσοφία» της προκύπτουν ορισμένα ζητήματα.

Για πρώτη φορά προβλέπεται όχι μόνο η διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων έως και 100%, αλλά και μέρους του «κεφαλαίου», δηλαδή «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Διαγράφεται το 50% της συνολικής οφειλής, δηλαδή και μέρος του αρχικά οφειλόμενου φόρου, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού.

Χαρίζονται φόροι, λοιπόν, σε φορολογούμενους. Μόνο που δεν γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ εκείνων που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των επιπτώσεων της εξαετούς ύφεσης και εκείνων που «εκ πεποιθήσεως» δεν πλήρωναν είτε? προσχωρώντας στο «κίνημα δεν πληρώνω», είτε είναι κακοπληρωτές εκ συστήματος.

Φυσικά και η πολιτεία έπρεπε να δώσει ένα οριστικό τέλος στο μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει την κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, η όποια λύση δεν θα έπρεπε να καταλύει την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, να διαχωρίζει τους φορολογούμενους, ευνοώντας μάλιστα τους κακοπληρωτές.

Οι ειλικρινείς, οι συνεπείς στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους φορολογούμενοι μάλλον θα αισθάνονται πλέον τα «κορόιδα» του φορολογικού συστήματος. Εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, κατέβαλαν τους φόρους στο ακέραιο και τώρα το κράτος «κλείνει το μάτι» στους «μπαταχτσήδες». Στο επίπεδο της οικονομικής ζωής νοθεύονται ευθέως οι κανόνες ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Όσες επιχειρήσεις τόσα χρόνια δεν κατέβαλαν εισφορές και φόρους «αξιοποιώντας» με άλλους, περισσότερο επικερδείς τρόπους τα έσοδά τους, αποκτούν τώρα πλεονέκτημα έναντι των συνεπών.

Και ο φόβος είναι ότι η ρύθμιση αυτή που προβλέπει και διαγραφή φόρων θα δημιουργήσει προσδοκίες για επανάληψη της απόφασης και στο μέλλον. Ο κίνδυνος για επιβράβευση του κινήματος «δεν πληρώνω» αυξάνεται.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com