Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

...3...2...1...

Εχθές αργά το απόγευμα η Standard & Poor’s υποβάθμισε και τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε βαθμίδα χρεοκοπίας SD (Selective Default).



Στο ίδιο επίπεδο (restricted default) που τις είχε αξιολογήσει και ο οίκος Fitch, προχθές. Και οι δύο οίκοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, λόγω της επιβολής των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αυτές οι δυο υποβαθμίσεις, επί της ουσίας, κάνουν περισσότερο πιθανή την πραγματοποίηση των συνεπειών. Με δυο αξιολογήσεις σε χρεοκοπία η Ε.Κ.Τ. δύσκολα μπορεί να αποφύγει να προβεί αναγκαστικά σε άρση της χρηματοδότησης προς τις τράπεζες. Προσοχή όχι σε σταμάτημα παροχής περαιτέρω ρευστότητας. Άρση χρηματοδότησης με απαίτηση άμεσης αποπληρωμής. Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση τέτοιας απόφασης, θα πρέπει να αποδώσουν, άμεσα, περί τα €89 δισ. στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ή να χάσουν το σύνολο των ενέχυρων που έχουν καταθέσει για να λάβουν την χρηματοδότηση. Καθώς δεν διαθέτουν παρά ίχνη μετρητών, αυτό θα μεταφραζόταν σε κήρυξη πτώχευσης. Ή σε γιγαντιαίο "κούρεμα καταθέσεων". Με εφαρμογή έκτακτης φορολογίας λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία (<90%) των καταθέσεων που έχουν απομείνει, έχουν ύψος μικρότερο των €100.000. Και με εκτιμώμενο "βάθος κουρέματος" από 60-80%. Ανάλογα το είδος των ενεχύρων και άλλων τεχνικών λεπτομερειών. Γιατί όμως να προβεί σε μια τέτοια κίνηση η Κεντρική Τράπεζα; Καταρχήν διότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης έληξε εχθές. Και καθώς το Ελληνικό Δημόσιο στερείται αξιόχρεου και βρίσκεται εκτός προγράμματος, έχει κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας της, να θεωρήσει τις τράπεζες αφερέγγυες (αφού έχουν χρησιμοποιήσει ενέχυρα με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%). Από την στιγμή που θα θεωρηθούν αφερέγγυες οφείλουν να επιστρέψουν το σύνολο του E.L.A. που έχουν λάβει. Ή να απωλέσουν το σύνολο των κατατεθειμένων ενεχύρων. Που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους... Θέλω να πιστεύω πως σήμερα το μεσημέρι η Ε.Κ.Τ., μην θέλοντας να δώσει πολιτική χροιά στις κινήσεις της και λόγω της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιόδου μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεν θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Θα κάνει χρήση της φράσης στον κανονισμό που μιλά για "σταθερή αξιολόγηση" και θα αφήσει να περάσουν μερικές ημέρες. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ότι θα παραμείνει αδρανής. Από την στιγμή που δεν υπάρχει η κάλυψη του προγράμματος χρηματοδότησης από την Τρόικα, τα μέλη του Governing Council είναι εκτεθειμένα σε ποινικές κατηγορίες απιστίας κλπ. Και σίγουρα οι Διοικητές θα θέλουν να προστατευτούν. Όποτε θα πρέπει να περιμένουμε κάποια αύξηση στα περιθώρια ασφάλισης επί των ενεχύρων και οπωσδήποτε καμία αύξηση στο όριο E.L.A. που έχει χορηγηθεί ήδη. Πράγμα που σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα πάρουν περισσότερο ρευστό από αυτό που ήδη έχουν λάβει. Πέρα από αυτό, πιθανότατα, θα χρειαστεί να εξαντλήσουν και τα τελευταία ενέχυρα που διαθέτουν. Δυστυχώς οι συνέπειες από την αθέτηση πληρωμής στο Δ.Ν.Τ. (εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει δεκτή η αίτηση αναβολής που κατάθεσε η κυβέρνηση) και της (ταυτόχρονης) λήξης του προγράμματος δεν σταματούν εδώ. Αλλά επιλέγω να μην τις αναλύσω διότι είναι πραγματικά τρομακτικού μεγέθους και αποτελεσμάτων και κάνουν τα όσα φοβερά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, να ωχριούν μπροστά τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com